Министарка Вујовић потписала уговор за изградњу регионалне санитарне депоније Каленић

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је јуче важан уговор на основу којег ће већ током лета почети реализација једног од најзначајнијих капиталних зелених пројеката у Србији – изградња регионалне санитарне депоније у селу Каленић у општини Уб. Потписивању уговора присуствовао је и председник општине Лајковац Андрија Живковић.

Министарка Вујовић је истакла да ће комплетном реализацијом пројекта системски бити решен проблем управљања отпадом за 11 локалних самоуправа: Уб, Ваљево, Осечину, Лајковац, Мионицу, Љиг, Коцељеву, Владимирце, Барајево, Лазаревац и Обреновац. Очекује се, како је додала, да ће се Регионалном центру прикључити још четири локалне самоуправе: Лозница, Љубовија, Крупањ и Мали Зворник

„Честитам председнику општине Уб Дарку Глишићу што је општина коју води прва у оквиру овог пројекта која ће добити модеран регионални и рециклажни центар, где ће отпад бити третиран по најсавременијим стандардима. Ово је један од најзначајнијих еколошких пројеката јер ће се, по реализацији, поправити квалитет живота за више од пола милиона грађана. Имајући у виду да смо у претходном периоду прошли кроз изузетно захтевне процедуре, желим да захвалим свом тиму, без чије посвећености не бисмо успели успешно да решимо све изазове који прате овако велике пројекте“, рекла је Вујовић.

Министарка је навела да ће се у склопу комплетног пројекта градити и трансфер станице, рециклажни центри, постројење за биолошки третман отпада и остала пратећа инфраструктура. Према њеним речима, изградња Регионалног центра је један од најзначајнијих подухвата, јер „таквим пројектима градимо зелену инфраструктуру“.

„Изградњом зелене инфраструктуре решавамо један од највећих еколошких проблема у Србији, а то је неадекватно управљање отпадом. Ми смо тај посао, којим се нико пре нас није бавио, веома озбиљно схватили и зато смо данас овде. У наредном периоду чека нас потписивање сличних уговора, како бисмо кренули са изградњом регионалних центара широм Србије. За ове пројекте смо обезбедили 150 милиона евра из кредита Европске банке за обнову и развој и Француске агенције за развој. Изградња еколошке инфраструктуре је наш стратешки циљ на којем ћемо још брже и упорније радити. То је наш залог за будућност, како бисмо наредним генерацијама оставили зеленију и чистију Србију“, поручила је Вујовић.

Извор: www.ekologija.gov.rs