Обележено 95 година постојања ФК Железничар

Фудбалски клуб Железничар, најстарији фудбалски колектив у општини Лајковац, обележио је изузетно вредан јубилеј – 95 година постојања. Прославу је увеличао некадашњи велики ривал, прволигаш Јединство из Уба, који је одиграо пријатељску утакмицу са домаћим тимом, као и присуство прослављеног убског и српског фудбалера Немање Матића.  Нова сарадња комшијских клубова започета је недавном Немањином посетом Омладинској школи фудбала Железничара, а настављена овим пријатељским мечом и дружењем.

Пред почетак утакмице председник Железничара Владимир Милић уручио је Немањи Матићу урамљену фотографију са дечацима из Жељине школе фудбала, док је Матић у име Јединства узвратио рођенданском честитком у виду повеље. Сусрет, у коме је резултат био сасвим у другом плану, завршен је баш пријатељски – без голова.

После утакмице прослава је настављена у хотелу Лајковац, где су се, уз фудбалере и управу оба клуба окупили и ветерани, донатори и пријатељи клуба који су помогли да Железничар стане на ноге. Милош Ракић, директор Омладинске школе фудбала и члан Извршног одбора ФК Железничар истиче и леп гест Немање Матића и Јединства, као и значај сарадње два клуба.

– Велики је јубилеј за један клуб 95 година постојања и достојно смо га обележили.  Други пут за кратко време Немања Матић је био гост на нашем стадиону, што је изузетно леп гест који знамо да ценимо. Драго нам је што препознаје наша настојања и својим присуством нас мотивише да гурамо даље. Мислим да смо са Јединством одувек били велики пријатељи, а тек онда ривали. Надам се да из наше сарадње може много тога доброг да се створи. Немања Матић и цела управа Јединства имају слуха за то, наша управа такође, тако да верујем да ћемо наставити у овом смеру. Што се тиче меча, видело се да постоји тај стари ривалитет између Јединства и Железничара, тако да смо гледали чврсту и скоро праву такмичарску утакмицу. Јединство јесте наступило у комбинованом саставу, али је два лигашка ранга изнад нас тако да је резултат показатељ да можемо изаћи на крај и са квалитетнијим екипама од оних с којима се такмичимо.

На питање где види Железничар када буде обележавао век постојања, Ракић је одговорио:

– Свакако га видим у Српској лиги, са потпуно формираном Омладинском школом, са комплетном инфраструктуром која подразумева реконструкцију помоћног терена и иградњу терена са вештачком травом, на стабилним ногама и без икаквих дуговања.

Шта се у Жеелзничару променило у последњих неколико месеци, од када га води нова управа?

– Променило се много тога. Преузели смо клуб са огромним дуговањима, који је измирен. Формирана је сениорска екипа са преко 80 одсто Лајковчана, што нам је био и циљ – да коначно Лајковчани играју у Железничару. Оформили смо Омладинску школу, која није постојала, у којој сада имамо 70 момака и пет тренера. Радимо на томе да формирамо такмичарске генерације које нам недостају. Урађени су и рефлектори на помоћном терену. Надам се да ћемо наставити са оваквом енергијом.

Фудбалски клуб Железничар основали су децембра 1927. године радници железничке Ложионице. Највећи успех остварен је крајем осамдесетих и почетком деведесетих година 20. века, када се Жеља прво пласирао у Српску лигу,  затим у Другу савезну лигу. Касније је Железничар дуго играо Српску лигу, а последње две сезоне је члан Колубарско-мачванске зоне. С обзиром на чињеницу да је прошле сезоне једва изборио опстанак и да се клуб налазио у великој кризи, окупили су се многи којима је Жеља на срцу и средином године формирали нову управу, са циљем да клубу са великом и лепом традицијом врате некадашњи сјај.