Одборници изгласали смену заједничког правобраниоца Дарка Костића

На осмој седници Скупштине општине Лајковац, која је садржала свега две тачке дневног реда, потврђен је мандат новом одборнику Драгани Антонијевић из Лајковца, са листе „Александар Вучић – За нашу децу“. На претходној седници, констатована је оставка одборнице Биљане Жујовић, из одборничке групе „Александар Вучић – За нашу децу“, коју је дала из личних разлога, па је па је због тога данас потврђен мандат новом одборнику.
Скупштина општине Лајковац усвојила је и Предлог Решења о разрешењу правобраниоца Заједничког правобранилаштва града Ваљева и општина Лајковац, Љиг и Осечина. Ову тачку је образложио председник општине Андрија Живковић:-Исказујемо незадовољство радом правобраниоца Дарка Костића и износимо примедбе на начин његовог рада и поступању према предметима, решењима и жалбама. Његовим радњама се у великој мери успорава рад локалних самоуправа. Општина Лајковац је, наиме, као један од оснивача Заједничког правобранилаштва, покренула ову иницијативу и обратила се раније, и пре одлуке парламента града Ваљева, дописом градоначелнику Ваљева Лазару Гојковићу у “циљу започињања процедуре разрешења дужности правобраниоца Дарка Костића, исказујући незадовољство досадашњом сарадњом и износећи примедбе на његов начин рада, поступање у предметима, решењима које доноси, као и жалбама које улаже на првостепене одлуке судских органа“, уз појашњење да са “његовим радњама и нечињењем у великој мери успорава рад локалне самоуправе, што је утицало да се не реализују поједини пројекти или окончају дугогодишњи предмети који се воде пред судским и другим органима”.
Општина Лајковац је најавила да ће, као један од оснивача, у циљу заштите својих интереса донети одлуку о иступању из Заједничког правобранилаштва, незадовољна сарадњом и радом Заједничког правобранилаштва.
Скупштина града Ваљева донела је крајем прошле седмице одлуку о разрешењу правобраниоца Дарка Костића, а дужност јавног правобраниоца Заједничког правобранилаштва формално престаје тек када општине Љиг, Осечина и Лајковац, које су оснивачи поред Ваљева, донесу одлуку о његовом разрешењу.
Општина Лајковац ће, по свему судећи, као један од оснивача у циљу заштите својих интереса временом донети одлуку о иступању из Заједничког правобранилаштва, због незадовољства сарадњом и радом овог органа, и попут Мионице основати Општинско правобранилаштво. Ову намеру подржава већина одборника СО Лајковац, што се у више наврата могло чути и на самој седници.
На седници је постављено пар одборничких питања, од којих издвајамо питање одборнице СПС Снежане Јовичић везано за динамику расељавања мештана Скобаља.
Одборник Ненад Остојић се и овога пута одрекао своје одборничке дневнице у хуманитарне сврхе, за помоћ Удружењу „БазиМили“ Лајковац, за децу са аутизмом и другим тешкоћама у развоју.
Из техничких разлога овога пута није било изводљиво електронско гласање јер су два одборника имала неисправне таблете. У Лајковцу следи још једно октобарско заседање локалног парламента, на коме ће се наћи други ребаланс општинског буџета.