Одржана четврта седница Општинског већа

Данас је одржана четврта седница новог сазива Општинског већа, са 13 тачака дневног реда. У обраћању медијима после седнице председник општине Андрија Живковић прокоментарисао је најзначајније тачке, а пре свега извештај Заједничког правобранилаштва за општине Лајковац и Љиг.

“Чули сте по речима заједничког правобраниоца Живорада Бојичића да је проценат решених предмета већи него у претходном периоду. Био је велики број судских поравнања, затим одређени број пресуда на основу повраћаја пољопривредног и другог земљишта у корист грађана општине Лајковац, што има две стране: добра страна је што смо те спорове делимично решили, а друга је што ћемо ове године за спорове издвојити 10 милиона динара, што је велики ударац за буџет. Морамо у наредном периоду видети да спорове са другом страном решавамо на дужи период отплате, на неколико година, јер ће нам трпети инвестиције. Велики број судских поравнања односи се на уједе паса луталица, плаћамо 40.000 динара лицима која су тужила општину Лајковац. Видећемо да повећамо ту накнаду за поравнање, разговарали смо са адвокатом и правобраниоцем, како бисмо смањили број тих судских процеса и повећали број поравнања да бисмо избегли судске трошкове и тако смањили издвајања из буџета.“

Живковић је издвојио и Извештај о коришћењу средстава буџетског Фонда за заштиту животне средине, који је последњих година изузетно смањен:

„Некада смо из Фонда екологије, на основу ЕПС-а и РБ Колубара, на годишњем нивоу приходовали преко 100 милиона. Уредбом Владе Србије, од 2019. године тај новац је преусмерен директно Републици Србији тако да данас Фонд за екологију износи око 6 милиона динара, односно неколико десетина пута је смањен. Тако да не располажемо великим новцем и он је највећим делом усмерен ка Дому здравља, Еко Тамнави и будућој заједничкој депонији у Каленићу, тако да немамо неке веће радове из Фонда екологије“.

Све људе укључене у спорт и љубитеље спорта у Лајковцу обрадоваће информација да је на данашњој седници усвојена расподела средстава за спорт за 2024. годину, што ће коначну потврду добити на следећој седници Скупштине општине:

„У односу на прошлу годину буџет за спорт је повећан за пет милиона – са 25 на 30, а битно је да смо последњих година континуирано повећавали улагање у спорт. Видећемо да ли ће у наредном периоду бити потребе за даљим повећањем, мислим да неће. Конкурисало је 28 спортских клубова, а највише средстава су добила два највећа клуба: Одбојкашки клуб Железничар и Фудбалски клуб Железничар са максималних 6 милиона динара колико законски следује, јер може се највише добити 20 одсто од буџета за спорт. Сви остали клубови су добили око милион до милион и по динара. У наставку године имаћемо издвајања из тзв. спортске резерве где је остало још неколико милиона динара. Има клубова који тренутно нису остварили права, а имаће их у наредном периоду, да и њима помогнемо из буџета, пре свега мислим на ватерполо и пливачки клуб. Мислим да су сви спортски клубови задовољни новом расподелом, свима је малтене износ повећан у односу на претходне године и да смо испоштовали договор према свима њима. Из увида у кориснике буџета за спорт видимо да се гро односи на фудбал, од 28 је то скоро половина“, закључио  је председник Живковић.

На данашњој седници усвојен је и Извештај о реализовању пројеката производње медијских садржаја из облсти јавног информисања на територији општине Лајковац у 2023. години.