Премијерне сеоске игре данас у Јабучју

Сеоске игре Спортског савеза Србије по први пут на територији општине Лајковац одржаће се данас у Јабучју, у организацији Спортског савеза општине Лајковац. Свечано отварање је у 15 часова у Спортском центру “Цар”.

Сеоске Игре су фестивал традиције, промоција правих вредности и фер плеја у 11 дисциплина, од фудбала и одбојке до бацања камена с рамена, обарања руку и трке у џаковима.

За премијерне Сеоске спортске игре на територији општине Лајковац које ће се одржати на терену ОФК јабучје,  односно Спортског центра “Цар”, поред тога што су за то прилику имале све месне заједнице, пријавиле су се четири екипе: Јабучје, Ћелије, Рубрибреза и Лајковац. Екипе броје по 20 чланова. Новина је да свака екипа у свом саставу мора имати пет жена, у циљу поспешења развоја женског спорта и родне равноправности. Доња старосна граница за учешће у такмичењу је 15 година, док горње старосне границе нема. Пре такмичења биће обављен лекарски преглед свих учесника, а обезбеђени су и си други превентивни услови.

Такмичари ће се надметати у 11 дисциплина, од којих су неке неоправдано заборављене. Враћање спортског духа, здравог ривалитета и очувања традиције биће главни задатак свих учесника”, поручио је у име организатора Марко Мирковић, председник Спортског савеза општине Лајковац.

Ово је пета сезона Сеоских игара у којој учествује 40 општина, међу којима је и општина Лајковац. Игре су почеле 22. априла и трају до првог викенда септембра када је регионално финале. Победник Републичког финала Сеоских игара добија изградњу терена.

Наиме, средином месеца марта председник општине Лајковац Андрија Живковић и председник Спортског савеза општине Лајковац Марко Мирковић састали су се са руководством Спортског савеза Србије, односно са председником Давором Штефанеком и генералним секретаром Гораном Маринковићем.

У разговору је тада, између осталог, било речи и овом пројекту. На састанку је тада потврђено, да ће се ове године и Лајковац прикључити пројекту Сеоских игара Спортског савеза Србије.

Спортски савез Србије се труди да континуирано доприноси омасовљењу спорта, као и приближавању спорта сваком човеку, жени и детету у Србији. Тако су 2019. године покренуте Сеоске игре Спортског савеза Србије – такмичење у коме учествују и мушкарци и жене, и млади и стари и то рекреативци. Почело се са 5 општина 2019, 10 општина 2020. затим 24 општине 2021, 2022. године пријављено је 34 општине, а за ову годину 40.

Ово је још једна у низу лепих новина коју је увео Спортски савез општине Лајковац у новом саставу.