Свечано обележено 40 година средње школе

У Културном центру „Хаџи Рувим“ одржана је врло садржајна свечана академија поводом 40 година постојања Средње школе „17. септембар“. Руководству општине, директорима установа, колективу, бившим директорима и запосленима, ученицима, као и другим гостима обратила се Косана Грчић, директор школе. Она је подсетила да је оснивању Средње школе „17. септембар“, која је са радом почела 1.септембра 1979, претходило отварање Издвојеног одељења Економске школе „25. мај“ из Ваљева.

-Потреба за отварањем самосталне средње школе у Лајковцу расла је са бржим развојем привреде, а услови су створени и увођењем усмереног образовања. Зато је СО Лајковац, на заједничкој седници свих већа, одржаној 26. априла 1979. године, донела одлуку о оснивању средње школе. Образовање ученика у првој и другој фази школовања почело је 1. септембра 1979. Наредних година школа је верификовала профиле правне, економске, прехрамбене, текстилне и машинске струке. Данас су у школи заступљени следећи профили: техничар мехатронике, бравар заваривач, електротехничар рачунара и економски техничар. Средња школа у Лајковцу позната је по добрим условима рада, стручном кадру и финансирању превоза ученика. Показатељи доброг рада школе огледају се кроз лако запошљавање, по квалитетној практичној настави, доброј сарадњи са социјалним партнерима, као и бројним добрим резултатима које постижу наши ученици.

У програму под називом „Плодови наше младости“ учествовали су: ученици школе са рециталом, певањем, литерарним радовима и беседама, глумица Вјера Мујовић, певачица Јасна Васиљевић, кћерка легендарне Мире Васиљевић – уметничког руководиоца женског ансамбла „Ђердан“, лајковачки уметник Милутин Ранковић и фоклорни ансамбл „Хаџи Рувим“. Водитељи су били глумац Перо Бјековић и новинар Ана Грујичић. Програм је пратила пројекција слајдова из историје школе. У галерији Културног центра приређена је изложба ликовних радова ученика.

Директорка школе уручила је овом приликом захвалнице свима који су допринели бољем функционисању школе и квалитетнијим условима рада. Захвалнице су добили: председник општине Лајковац Андрија Живковић, директори готово свих овдашњих јавних предузећа и установа, као и власници приватних фирми попут Живорада Лазаревића, Небојше Матића и других. Признања су добиле и све фирме које су омогућиле да лајковачки средњошколци у њима обављају стручну праксу, попут РБ”Колубара”, погона “Елмонт”, “Борверка” и других ваљевских и убских фирми, као и донатори.

У години јубилеја, први пут након 40 година, започеће комплетна реконструкција средње школе у Лајковцу и то државним средствима, преко Канцеларије за управљање јавним улагањима Републике Србије. Локална самоуправа је финансирала набавку опреме за кабинет мехатронике, а јубиларну годину обележиле су и донације браће Павловић из Чикага.

Косана Грчић је тек пети директор школе за четири деценије постојања. Директор школе у оснивању 1979. био је професор српског језика Драгић Гајић, затим професор српског језика Ратко Мирковић (1980–1984), па професор историје Војислав Миљанић (1984–1993), а најдужи директорски стаж, од 1993–2018. године, имао је професор филозофије и социологије Иван Крушкоња. Професорка биологије Косана Грчић је на месту директора од јула прошле године.