Успорена изградња паркинга због измештања железничких инсталација

Коначно Лајковац треба да добије савремени паркинг у центру града, испред силоса, у непосредној близини аутобуске станице. Радови су започети пре месец дана, али смо сведоци да одмичу знатно спорије него што се очекивало. О томе је данас за медије говорио председник општине Андрија Живковић:

– Радови се не одвијају планираном динамиком јер имамо велике потешкоће са „Железницом Србије“, због чега, иначе, тај паркинг простор деценијама нико није ни покушавао да уреди. Ми смо се одлучили на тај корак и после неколико година преговора добили потребне сагласности од Железнице. Извођач радова ПЗП Ваљево има своје подизвођаче који, по мом мишљењу, не одрађују свој посао по плану, па ако се тако настави улазимо у зимски период и можемо остати у земљаним радовима. Не бисмо желели да се посао доведе у питање, тако да покушавамо да урадимо што више до зиме, а имамо потешкоћа око изношења железничких инсталација које се налазе испред зграде силоса. Надам се да ће ПЗП Ваљево решити све према договору, како бисмо урадили бар прву фазу (измештање железничких каблова), уређење или изградњу кишне канализације и све остало што су „Железнице Србије“ тражиле од нас.

Живковић је истакао да читав простор неће бити само паркинг, већ ће бити урађене и пешачке стазе са бехатоном које ће водити до паркинга, као и свих околних објеката. Такође ће бити урађена лед расвета и озелењавање. На површини преко 4000 квадратних метара Лајковчани ће добити око 50 нових паркинг места, а вредност инвестиције је 30 милиона динара. Главни извођач је Предузеће за путеве „Ваљево“, а подизвођач „Електроволт“ из Ваљева.

– Изградњом овако модерног паркинга центар Лајковца ће добити на савременијем изгледу, читав простор биће улепшан. Нама предстоји да уподобимо зграду силоса, јер се тренутно не уклапа у амбијент и центар вароши. Видећемо шта можемо да урадимо да je реновирамо и учинимо да изгледа пристојно, јер је на самом улазу у Лајковац и представља прву слику наше вароши.

Председник Живковић је најавио разматрање простора за изградњу нових паркинг места, као и уређење паркирања по угледу на неке околне градове. Једна од опција је простор бивше Колоније, за шта је пројекат урађен и планирана је изградња следеће године, што ће зависити од средстава опредељених буџетом за ту намену. Са та два паркинга у центру Лајковца ће бити довољно места за паркирање, а онда се може размишљати о зонирању тог простора.