Лајковцу 132 хиљаде евра за куће избеглицама

У Клубу народних посланика у Београду јуче су уручени уговори представницима 53 локалне самоураве за реализацију 899 стамбених решења намењених избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске, које до сад нису трајно збринуте. Стамбена решења су додељена у оквиру проширеног пројекта РСП. Општина Лајковац је једна од локалних самоуправа којој су додељена средства за стамбено збињавање избеглих лица. Уговором је општини Лајковац обезбеђено 132.000 евра за куповину 12 сеоских кућа са окућницом.
Тим поводом је председник општине Лајковац Андрија Живковић нагласио да ће бити настављене активности у том смеру и подвукао је да је ова локална самоуправа и до сад имала добре резултате на том плану. Уручењу уговора у Клубу народних посланика присуствовао је и Живорад Шушњаревић, повереник за избеглице и миграције у општини Лајковац, који је рекао да је ово посебан и радостан догађај за ову осетљиву  категорију особа која че коначно трајно решити своје стамбено питање.
У оквиру пројекта избегличким породицама биће купљено укупно 567 сеоских кућа(свака вредности 11.000  еура у динарској противредности) и додељено 332 пакета грађевинског мтеријала за завршетак већ почетих објеката( вредност једног пакета 9.000 еура). Уручивању уговора градоначелницима и председницима општина присуствовали су бројни гости, представници амбасада и земаља донатора, као и представници града Београда, УНЦХР-а и ОЕБС-а.
У име Комесаријата за координацију процеса трајне интеграције избеглица Владе Републике Србије, скуп у Београду отворио је Вељко Одаловић, генерални секретар у Министарству спољних послова. Присутнима су се обратили и Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције, Горан Квргић директор Јединице за управљање пројектом, као и Жељко Ожеговић, државни секретар у Министарству државне управе и самоуправе.