Професионална оријентација у основној и средњој школи

У организацији Савета за борбу против наркоманије у општини Лајковац у петак 20. априла за ученике четвртог разреда СШ „17. септембар“ и осмог разреда ОШ „Миле Дубљевић“ одржана су предавања везана за професионалну оријентацију.

 

Мила Митровић, председник Савета, каже да је предавања одржао компетентан тим тренера из Ваљева и истиче:

– Надамо се да ћемо на овај начин допринети да деца изаберу адекватан наставак образовања, самим тим и будуће занимање и професију. Јако је важно да се у овом узрасту, на крају осмог разреда, уче да доносе одлуке и да иза њих стоје, а сви смо свесни да је правилан избор занимања веома важан да би сутра неко добро обављао свој посао. Важно је млад човек изабере професију коју воли и за коју има креативне потенцијале, како би имао ентузијазам и потребу за сталним стручним усавршавањем и напредовањем. За неке јесте рано да у овом узрасту донесу одлуку, али због тога су им и потребни савети стручних људи, педагога – рекла је Мила Митровић.

Један од предавача, педагог Ваљевске гимназије Јасмина Момчиловић о значају едукације малих и великих матураната за наставак образовања каже:

– Приближава се крај школске године и време је ученике завршног разреда основне и средње школе да донесу значајну одлуку о наставку школовања и избору школе, односно факултета. Желимо да им укажемо колико је важно да буду добро информисани, шта је то важно приликом избора занимања, говорићемо о интересовањима и склоностима ученика, а с друге стране о захтевима појединих занимања, односно како да све то правилно сагледају и направе одговарајући избор. Наравно, важан фактор у том процесу јесте школски успех, од чега такође зависи да ли се ученици могу уписати у жељену школу. Избор занимања једно је од најважнијих питања у животу човека. Притом, петнаестогодишњаци су сувише млади и са њима пажљиво треба разговарати и радити, док је код средњошколаца дилема да ли ће наставити школовање, а затим и избор факултета – констатује Јасмина Момчиловић.

До краја школске године Савет ће организовати предавање о тешкоћама одрастања и традиционални ликовни конкурс у јуну на тему здравих стилова живота, поводом Светског дана борбе против наркоманије.

{gallery}2012_05_01{/gallery}