Одржана манифестација „Мајски сусрети на Колубари“

Од 30. априла до 3. маја на обали Колубаре, под тремом колиба Мићуна Петронијевића, Туристичка организација Лајковац организовала је туристичку и културно-рекреативну манифестацију “Мајски сусрети на Колубари”.

Манифестација је отворена ревијалним шах мечом између Живорада Бојичића, председника Општине Лајковац и Микија Јевремовића, популарног певача и мајсторског кандидата у шаху. Јeвремовић је публици рецитовао стихове из своје збирке песама и на крају запевао “Пијем, а не знам чему све то” и “Старо вино”.

Рођа Костадиновић, Љуба Пјевчевић и бројни песници придружили су се са својим стиховима, док су академски сликари из Београда, Параћина, Сремске Митровице, Сопота и других градова потражили инспирацију у колубарском повечерју. Наивац Милисав Стојановић приредио је изложбу скулптура, а Радмила Васиљевић несебично преносила искуства из богате каријере туристичког радника. Исте вечери дуету Браћа Бајић додељена је новоустановљена плакета “Лајковачки Миле”, а Петру Пајићу и Микију Јевремовићу признање са ликом Јакова Ненадовића. Војнички пасуљ, хармонике и виолина уз логорску ватру, осим учесника програма, привукле су и бројне посетиоце.

Већ сутрадан, на истом месту, одржана је промоција књиге афоризама Радоја Блажића, уз подршку колега афористичара Жиће Петковића, Драгослава Мићића и Драгана Миловића, који је представио и своје карикатуре. Историчар Богдан Секендек и кустос Музеја првог српског устанка на Мишару Стеван Симић одржали су интересантан историјски час. Чланови Задужбинског друштва “Први српски устанак” организовали су хајдучки састанак код Кумове воденице у селу Маркова црква.

Наредна два дана манифестације протекла су у истраживачко-публицистичком раду новинарке ревије “Славјанка” Јелене Натикине и Сергеја Иванова, члана Савета за младе из Москве, који су посетили Спомен костурницу у Ћелијама, Враче брдо, цркву Св. Димитрија у Марковој цркви и воденице на Топлици и Колубари.

{gallery}2013_05_08{/gallery}