Проширење социјалних услуга

Општинско веће на последњој седници усвојило је извештај о раду у претходној години и Програм рада за 2013. Заједничког центра за социјални рад „Солидарност“ за општине Љиг, Лајковац и Мионица – Одељење у Лајковцу. Као што је председник Општине Живорад Бојичић својевремено најавио, константно се повећавају средства за социјалну заштиту и уводе се нове услуге. У овој години Програмом рада планирано је увођење нових облика социјалне заштите, једна од новина су геронтодомаћице за кућну негу старих и болесних суграђана.

– У овој години коначно ћемо решити и проблем простора у којем се налази Центар за социјални рад. Такође ћемо више активности посветити откривању свих потенцијалних корисника, како социјалне помоћи тако и услуга социјалне заштите. Поред већ евидентираних, требало би уочити и друга немоћна, стара и болесна лица. Поред већ предвиђених средстава у општинском буџету, предложио сам да уместо репрезентације и коришћења угоститељских услуга, моји сарадници и ја обезбедимо кетеринг за болесне и за породице са више чланова који немају довољно новца за квалитетну исхрану. Осим тога, трудићемо се да смањимо трошкове прослава и обезбедимо донаторска средства, как бисмо помогли редовнију и квалитетнију исхрану сиромашнијих суграђана, пре свега деце школског узраста – поручио је председник Бојичић.

После обезбеђења привременог смештаја, а накнадно и изградње куће на општинском плацу за вишечлану угрожену породицу Станојевић из Скобаља, синоћ је уследила нова хуманитарна акција у Лајковцу. Концерт за прикупљање средстава за лечење и рехабилитацију малог Петра Батрићевића, који је прошле године страдао у саобраћајној несрећи, одржала су културно-уметничка друштва „Железничар“ и „Хаџи Рувим“.