Подршка Лајковца „рађању новог живота“

Лајковчани су јуче имали прилику да угосте „ВТО Караван“ и подробно се информишу о раду Центра за вантелесну оплодњу Здравственог центра Ваљево и промотивно-донаторској кампањи „Да се нови живот рађа“. У Дому здравља Лајковац, уз подршку Општине Лајковац и председника Живорада Бојичића одржане су презентације за здравствене раднике, потенцијалне кориснике и привреднике, као и конференција за новинаре тако да су преко медија многи грађани Лајковца, пре свега парови који имају проблема са добијањем потомства, могли да сазнају за постојање ове јединствене установе. Ваљевски Центар за ВТО једини је ван клиничких центара и својим радом покрива западну и централну Србију. Општина Лајковац је међу првима подржала рад Центра за вантелесну оплодњу и донела одговарајуће скупштинске одлуке. Три пара су тренутно у процесу у ваљевском ВТО центру, а још три пара се очекује.

– Одлучили смо да свим својим грађанима који имају потребу за вантелесном оплодњом и овим начином решавања једног од највреднијих и најбитнијих питања у животу једне породице помогнемо на тај начин што смо донели одлуку и одвојили средства. То ће бити и наредних буџетских година, за финансирање свих трошкова вештачке оплодње без обзира на број покушаја и без граница везаних за године живота жене. Организовали смо и презентацију за наше привреднике, за потенцијалне донаторе, јер је циљ целе ове акције и каравана да се обезбеде неопходна новчана средства како би се исплатила опрема која је већ купљена. Већ смо разговарали не само са привредним субјектима који имају седиште на територији Општине Лајковац, него и са привредним субјектима ван Лајковца, али који тренутно овде имају пословне активности. Људи су се, чак и они који не могу присуствовати, већ огласили и већ су стигли први мејлови у којима нас обавештавају о износима средстава која ће приложити за ову акцију, тако да ћемо након овог скупа, наредних дана имати тачне податке колико је средстава прикупљено. Ја бих све наше суграђане и оне који немају пребивалиште на територији наше Општине, слободно позвао да промене пребивалиште и дођу у Лајковац, ми ћемо, финансирати „рађање новог живота“ – поручио је председник Бојичић.

Др Јованка Гомилановић, директор Дома здравља Лајковац, изразила је задовољство што се Центар за вантелесну оплодњу представља у Лајковцу:

– Морам изразити задовољство што се ова кампања одржава у Дому здравља Лајковац управо због тога што је Општина Лајковац та која је од првог момента имала јако истанчан слух за тај проблем и узела учешће у финансирању потенцијалних кандидата за биолошки потпомогнуту оплодњу. Ми подржавамо свакога ко има тако добру намеру да помогне опремању Центра, што значи да се боримо за виши наталитет наше Општине и целе западне Србије, а аутоматски тиме смањујемо и такозвану белу кугу. Одлучили смо да ову промотивну кампању одржимо овде, јер мислимо да су здравствени радници ти који су први на удару код овакве проблематике. На њима је да први открију да постоји проблем и да „ослободе“ те људе, да немају стида ни препрека, да се могу јавити у Центар за вантелесну оплодњу да се тај проблем реши – поручила је др Гомилановић.

Здравствени центар Ваљево је сагласност Министарства здравља за реализацију програма вантелесне оплодње добио у јулу 2012. године, почео са радом у децембру исте године, мада се у ваљевској болници још од 2009. године ради на биолошки потпомогнутој оплодњи. О раду Центра за вантелесну оплодњу и досадашњим искуствима, новинарима је говорио гинеколог др Бранко Будимировић, субспецијалиста за фертилитет и стерилитет, шеф Центра за вантелесну оплодњу :

– Располажемо свом потребном савременом опремом и стручним кадровима, уз подршку еминентних консултаната. Испоштовали смо све стандарде Европског удружења за хуману репродукцију и ембриологију – ESHRE. У јануару смо урадили око 50 парова, из целе југозападне Србије. Имамо остварене прве трудноће, пратимо их, имамо тренутно 10 трудница с тим што неке носе више од једне бебе. Задовољни смо почетним резултатима, успешност се креће у оквиру европског просека – рекао је др Будимировић. Активности у оквиру кампање „Да се нови живот рађа“ представила је Милена Максимовић, спец. мед. психологије, члан тима Центра за вантелесну оплодњу, који планира да обиђе 17 градова западне Србије, пре свега оне у Колубарском округу. Новинарима се обратио и Бојан Бојчић, отац двогодишњег Луке, који је рођен захваљујући инсеминацији коју је урадио ваљевски тим и поручио свим паровима који имају сличан проблем да буду истрајни, да се што пре јаве за помоћ и без икаквог страха и стида суоче са проблемом.

Запосленима Дома здравља Лајковац презентацију су одржале докторке Надица Ребић и Наталија Појатар, у разговору су учествовали и др Будимировић и ембриолог Милица Крстивојевић. Значај и потребу донирања средстава за отплату опреме присутним привредницима образложио је прим. др Илија Трипковић, доскорашњи директор ЗЦ Ваљево и члан Тима за промоцију Центра за ВТО, износећи и статистичке податке о паду наталитета у општини Лајковац. Презентацији су присуствовали представници Борверка, Иве аграр, Млекаре Бабић, Петре инжењеринг, Фрувеле, Хигијене Томић и други.

Кампања „Да се нови живот рађа“ покренута је како би се до краја ове године прикупила потребна средства за отплату дела опреме, неопходне за рад Центра за вантелесну оплодњу. Потребно је прикупити укупно 120 000 евра, за отплату централне контроле ваздуха и притиска (80 000 евра), ултразвучног апарата (20 000 евра) и микроманипулатора (20 000 евра). До сада је прикупљено око 20 одсто средстава.

Сви који желе да помогну, уплату могу извршити на рачун бр. 840-173667-17.

{gallery}2013_05_30{/gallery}