Могућа сарадња у производњи лешника са Италијанима

Делегација у саставу Живорад Бојичић, председник општине Лајковац, Живота Молеровић, руководилац Одељења за привреду и имовинско-правне послове општине Лајковац, проф. др Драго Цвијановић, директор Института за економику пољопривреде из Београда, дипл. инг. Витомир Богдановић, директор расадника Пољопривредног факултета из Новог Сада, мр Боривоје Богдановић, асистент на Пољопривредном факултету у Новом Саду и Александар Пупин, преводилац из Новог Сада, посетили су 16. и 17. јуна компанију „BIO NOCCIOLA“ у италијанском Витербу, главном граду истоимене провинције у регији Лацио.

Циљ посете било је упознавање са производњом и прерадом лешника на подручју матичне фирме и машина за припрему земљишта, негу у току вегетације, бербу и прераду лешника (шире подручје Витерба), као и упознавање са намером компаније „BIO NOCCIOLA“ о инвестирању у производњу лешника у Србији, односно на подручју општине Лајковац.

Делегацију из општине Лајковац примили су Angelo Bruziches, власник компаније „BIO NOCCIOLA“ i Giuseppe Cardoni, директор компаније „UMBRIA INNVOZIONE“, у Терни, са својим сарадницима. Италијански представници показали су засаде од једне до 80 година старости и упознали нашу делегацију са комплетним процесом производње и прераде лешника: од садње, преко неге и бербе и механизације која се за то користи, до складиштења у силосе, сушења у специјалним сушарама, машинама за припрему лешника за фабрике чоколада, еурокремова, вафла и других прехрамбених производа. Посебно је интересантно било видети да се и палетиране љуске лешника користе за огрев.

Италијански партнери су заинтересовани за сарадњу, прво за откуп свих количина лешника из Србије, а затим и да подижу лешник у Србији, прво у општини Лајковац па да се одатле шире засади. Лајковац је интересантан јер има доста земљишта слабијег квалитета, а лешник не захтева посебно плодно тло. Сходно томе, договорено је да се испитају све могућности производње лешника на подручју општине Лајковац и осталих делова Републике Србије, да се предложи најбољи облик сарадње јавно-приватног сектора (заједничко улагање) партнера из Италије и Лајковца (Србије) и да се у цео посао активно укључи Институт за економику пољопривреде из Београда.

{gallery}2013_06_22{/gallery}