Амбасада Чешке поклања звоно манастиру у Ћелијама

У Манастиру светог Ђорђа у Ћелијама, где се налази спомен костурница војницима српске и аустроугарске војске погинулим у Колубарској бици, у четвртак 27. јуна с почетком у 11 часова одржаће се свечаност „Звоно за Колубару“. Том приликом представници Амбасаде Чешке у Србији предаће на поклон црквено звоно у знак захвалности за очување костију чешких војника и традиционално добрих односа Србије и Чешке.


Уз Амбасаду Републике Чешке, Општину Лајковац и братство Манастира св.Ђорђа , у организацији свечаности учествују Министарство рада, запошљавања и социјалне политике, Министарство одбране и Војска Србије. Очекује се и присуство изасланика амбасада свих држава учесница Првог светског рата.

Манастир се налази у подножју Враче-брда, на чијим падинама су вођене најжешће борбе чувене Колубарске битке у Првом светском рату, у којој је победу однела српска војска. Мештани Ћелија црквицу су обновили 1924. године, претворивши је у спомен костурницу у коју је похрањено 13 хиљада кубних метара костију српских и аустроугарских војника, највише Чеха, Мађара и Хрвата.

Звоно тешко 65 килограма направљено је у најбољој европској ливници у Чешкој. На њему се налази грб Српске православне цркве и Христов венац, као симбол страдања.

 

{gallery}2013_06_25{/gallery}