Изложба слика „Преци и потомци“

У галерији Културног центра „Хаџи Рувим“ у уторак је отворена изложба слика Љиљане Стевановић Љис „Преци и потомци“, у организацији Савеза потомака ратника 1912-1920, Туристичке организације општине Лајковац и КЦ „Хаџи Рувим“. Изложбу је отворио председник Савеза потомака ратника ослободилачких ратова Србије пуковник Љуба Марковић.

Слике су рађене савременом техником компјутерске обраде фотографија, а затим одштампане на платну. Као мотиви коришћене су фотографије из Првог светског рата, српских војвода, затим Краља Петра, Николе Пашића, Надежде Петровић… Краљ Петар, апостол међу владарима 20. века, виђен очима уметнице је синоним осталих мотива. Легендарне војводе Радомир Путник, Живојин Мишић, Степа Степановић и Петар Бојовић на сликама лебде на белим коњима у легенду. Медицинске мисије оличене у ликовима Надежде Петровић, Евелине Хаверфил, Агнес Бенет, Кетрин Макфејл и других, Љис их окићене ордењем, заслугама и славом усађује у свест посетиоца сликом, која подсећа и опомиње.

Љиљана Стевановић је до сада излагала на више колективних изложби, ово јој је 16. самостална изложба. Илустровала је преко 150 књига. Добитник је Златне плакете 1995. године, Међународне медаље 2002, Повеље за уметност рада 2004. године и других признања. На Републичкој изложби „Отаџбини у част“ 2010. освојила је прву награду.

Љиљана Стевановић је председник ликовне секције Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912.-1920. године.

{gallery}2013_08_22b{/gallery}