Ребалансом до нових инвестиција

Одборници Скупштине општине Лајковац на седници одржаној у петак 30. августа усвојили су Одлуку о другом ребалансу буџета општине Лајковац за 2013. годину. Овим ребалансом се стварају услови да ЈП „Дирекција за уређење и изградњу општине Лајковац“ преузме обавезе по Уговору за капиталне пројекте, који се односе на плаћање у више година, односно у текућој и наредне две године, према плану капиталних издатака. Ребалансом су обезбеђена финансијска средства за реконструкцију дела улице др Боје Марковића дужине 1200 метара, као и за партерно уређење основне и средње школе у Лајковцу и основне школе у Јабучју.

Скупштина је, након дуже расправе, дала сагласност на Ценовник комуналних услуга ЈП „Градска чистоћа“ за 2013. годину, уз сугестију да се изврши корекција код социјално угроженог становништва. Нови ценовник донет је након вишемесечних преговора општинског руководства Лајковца и Лазаревца и комуналних предузећа око цене воде. Набавна цена воде на подручју општине Лајковац биће 50 динара док ће је грађани плаћати 78,26 динара. Нови ценовник важиће од 1. септембра. Општина Лајковац је планирала око 34 милиона динара за субвенцију комуналном предузећу, како се цена воде не би повећавала. С обзиром на нови ценовник, усвојене су и измене Финансијског плана „Градске чистоће“. Предраг Мирковић, председник Скупштине, рекао је да усвојено решење није идеално, али је боље него да грађани немају воде, као што се летос дешавало.

– Грађани долазе код нас и са правом се жале. Моноги од њих су говорили: поскупите воду, али нека је буде. Сада смо је силом прилика поскупели, надамо се да ће је бити у довољним количинама. Доћи ће вода и до Оштриковца, за неколико година и „Стубо-Ровни“ ће доћи до Лајковца па ће вода бити много јефтинија.

Мирковић је најавио за следећу годину почетак изградње цевовода од Диваца до тачке Оштриковац, што би смањило проблем водоснабдевања у месним заједницама које су у најлошијем положају.

– Имамо гаранције да ће следеће године за наше грађане потећи и вода са Оштриковца. То би решило проблем водоснабдевања у најугроженијим месним заједницама, до којих долази због висинских кота, неизграђене секундарне мреже… Као припрему, ми смо преко Дирекције урадили пројектовање секундарне водоводне мреже, а после Оштриковца, оптимисти смо и да ће вода из акумулације Ровни у догледном периоду, у неких четири до пет година доћи до Лајковца и да ће тако бити решен проблем водоснабдевања за дужи период – изјавио је овим поводом Мирковић.

Председник општине Живорад Бојичић је најавио да ће Општина Лајковац од 2014. годиен лазаревачком комуналном предузећу наплаћивати надокнаду за коришћење минералних сировина на својој територији и на тај начин контролисати цену воде у Лајковцу.

Скупштина је усвојила другу измену програма коришћења средстава Фонда за заштиту животне средине општине Лајковац за 2013. годину, по захтеву корисника ЈП „Дирекција за уређење и изградњу општине Лајковац“, на основу пројекта доградње, реконструкције и изградње делова кишног и фекалног колектора у оквиру пројектоване мреже.

На Скупштини су програми рада јавних предузећа „Градска чистоћа“ и „Дирекција за уређење и изградњу општине Лајковац“ усклађени са ребалансом, а усвојене су и друге измене Програма за унапређење услова живота локалне заједнице за 2013. годину.