Ревијални турнир у малом фудбалу

У оквиру обележавања Дана општине Лајковац и Дана ослобођења у Другом светском рату, на игралишту са вештачком травом код Средње школе „17. септембар“ одржан је ревијални турнир у малом фудбалу. Учествовале су екипе политичких партија и тим тражилаца азила из центра у Боговађи. Организатори турнира били су Општина Лајковац и невладина организација „Центар за помоћ тражиоцима азила“ из Београда.

Од политичких партија учествовале су Социјалистичка партија Србије, Српска напредна странка и Демократска странка. Турнир је одигран у одличној атмосфери, уз добро интересовање Лајковчана и навијање азиланата из Сомалије, Еритреје, Сирије и других земаља.

Идеја за турнир потекла је од председника Општине Живорада Бојичића, који је наступио у црвеном дресу Социјалистичке партије Србије:

– Тачно је да сам дао идеју, а она је реализована у сарадњи са другим политичким партијама. Ово је први пут да се одржава овакав турнир. Најбитније је дружење представника политичких организација, као и људи који су смештени привремено у Центру за тражиоце азила у Боговађи. Пре свега, желимо да се у пријатељској атмосфери бавимо спортом и дружимо се, растеретимо политичких тема и обавеза, а резултат је небитан.

Предраг Мирковић, председник СО Лајковац, такође је био активан учесник турнира, играјући за екипу Демократске странке:

– Планирали смо да ово постане традиционални скуп свих лајковачких политичких партија и да се на тај начин дружимо, не само у Скупштини већ и на спортским теренима, што је интересантно и нама и грађанима.

Радош Ђоровић из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила из Београда:

– Решили смо да тражиоци азила из центра у Боговађи одиграју неколико утакмица са грађанима Лајковца, да на тај начин покажу да дијалог може да се успостави пре свега кроз спорт, јер спорт спаја људе, па зашто не и у Лајковцу где данас играмо сви заједно.

Најављујући да ће турнир постати традиционалан, председник Бојичић наговештава и његово проширење:

– Надам се да ће Општина следеће године поверити овај терен на одржавање јавном предузећу „Лајковац услуге“, овде је сада урађена и расвета, треба урадити ограду, редовно одржавати простор око терена, биће ускоро завршено партерно уређење око Хале спортова, три тениска терена и један комбиновани, тако да ће бити прилике да учествује више екипа истовремено.

Екипе су приказале интересантан фудбал, тако да су грађани Лајковца и тражиоци азила провели пријатно преподне на игралишту за мали фудбал. Победник турнира је Демократска странка, која је савладала СПС са 2:1 и Тражиоце азила са 2:0, док су се напредњаци повукли па меч није одигран. Тим Центра је са две победе другопласирани, трећи су социјалисти, а Српска напредна странка четврта.

{gallery}2013_09_17{/gallery}