Велико интересовање за изложбу сименталаца

Традиционална изложба приплодних говеда сименталске расе у Лајковцу привлачи све већу пажњу. Генерални покровитељ, Општина Лајковац, најављује долазак високих представника Министарства пољопривреде Владе Србије и делегације Института за сточарство Народне републике Кине.

Никола Радуловић, директор Центра за пољопривреду, чија стручна служба прави избор грла, каже да ће се у каталогу 32. изложбе наћи 135 приплодних говеда у три категорије: краве, првотелке и старије јунице. Први пут биће изложено чак 10 колекција (пет и више грла), што указује на континуитет узгоја сименталског говечета у колубарском крају и очување квалитета. Радуловић такође наглашава да је изложба у Лајковцу једина регионална изложба овог типа и једина у Србији која се без прекида одржава 32 године. Окупиће се најбољи сточари из Лајковца, Мионице, Уба, Љига и Ваљева.

Изложба приплодних говеда сименталске расе одржаће се у петак 27. септембра, на локацији будућег Агро-бизнис центра, у насељу „Војни круг“. Програмом је предвиђено да оцењивање грла почне у 10.30. Од 12 до 13 сати одржаће се културно-уметнички програм, односно јавно снимање емисије “Прела и посела”, уз учешће фолклорних ансамбала из Лајковца и Бањана и других извођача. Свечано отварање изложбе је у 13 сати, након чега ће бити проглашени победници по категоријама и апсолутни шампион изложбе. У пратећем програму биће организоване и изложбе народне радиности, пољопривредне опреме и сточне хране.

Генерални покровитељ смотре колубарских сточара је Општина Лајковац, која изложбу финансира са 1,5 милиона динара. Организатори су општине Лајковац и Мионица, Централно удружење одгајивача говеда сименталске расе, Удружење одгајивача говеда сименталске расе „Колубара“ из Лајковца, Центар за пољопривреду Лајковац и Удружење одгајивача говеда сименталске расе „Колубарски сименталац“ из Ваљева.