Одлична изложба сименталаца

Традиционална регионална изложба приплодних говеда сименталске расе, по одличној организацији и квалитету грла, оправдала је сва очекивања. Упркос облачном времену и најави кише, одзив фармера је био добар тако да је од 146 грла, наведених у каталогу, представљено 120.


За апсолутну шампионку изложбе проглашена је крава Рада познатог фармера Марка Милосављевића из Дучића, вишеструког победника Новосадског сајма и ове изложбе. Стручњаци и посетиоци још једном су се уверили у континуитет квалитетног одгоја Видосава Читаковића из Горњег Мушића, породица Јанић из Пепељевца и Жујовић из Врачевића и многих других, али било је и нових сточара који крећу стазама већ легендарних колубарских произвођача млека и приплодних грла.

Изложбу је отворио председник Општине Лајковац Живорад Бојичић, рекавши између осталог:

– Част ми је и задовољство да вас на Крстовдан поздравим и поделим са вама радост што се ова сточарска изложба, једна од највећих у Србији, одржава 32. пут у Лајковцу. Начели смо четврту деценију од како ова велика сточарска смотра, потпомогнута трудом не само одгајивача Колубарског округа, него и других крајева Србије, као и највиђенијих стручњака из ове области, траје на понос свих нас и мерљиво доприноси унапређењу сточарске и млекарске производње – како на плану селекције, тако и на плану умножавања грла и подизању квалитета у свим фазама производње млека до крајњег потрошача: наше деце и нас самих јер млеко је, књиге кажу, „топлота народа“. Свечани овај час не може протећи а да не поменемо важне догађаје и заслужне људе: Велики рат и Колубарску битку, којима се стогодишњица ближи, када је колубарско говече износило топове на положаје, а народ спасавало буквалне глади, не заборављајући ни новије доба када нам нису баш „цветале руже“, погледу народних несрећа: од земљотреса до ратова. Разуме се, као први и најистакнутији заслужници за утемељење ове изложбе морају се поменути: Драган Марковић, почивши директор овдашње задруге, као и дугогодишњи директор Центра за пољопривреду, господин Никола Радуловић, агроинжењер и признати сточарски стручњак. А данас и овде, како стоје ствари? На данашњој изложби учествује 135 грла приплодних говеда сименталске расе – у категорији крава 55 одабраних грла, педесетак стеоних јуница и 26 првотелки које се такмиче за награде, што је још један корак ка брендирању овог сегмента наше пољопривреде и још један корак ка европском путу. Рачунајући на ресурсе у овој области, младе којима треба посао и основе за посао на свом домаћинству, Општина лајковачка обезбеђује програме и средства у смислу подршке спровођења политике развоја пољопривреде и руралног комплекса, што је наша стална пракса, али уз сазнање да морамо далеко више улагати ако хоћемо да остваримо оно што захваљујући поднебљу и условима сигурно и можемо. Проглашавам ову изложбу отвореном, износећи своје тврдо уверење: држава са богатим сељацима сиромашна не може бити – закључио је председник Бојичић.

Председник општине Живорад Бојичић је уручивао награде заједно са председником општине Мионица Драганом Гавриловићем, а придружила им се и Садија Плајовић, председница Скупштине града Новог Пазара, иначе дипломирани инжењер сточарства, која већ годинама сарађује са колубарским сточарима. Изложби је присуствовао начелник Колубарског округа Војислав Јовановић, а куриозитет је била посета шесточлане делегације Института за сточарство Народне Републике Кине, која је помно пратила оцењивање и фотографисала грла.

Културно-уметнички програм је чинило јавно снимање емисије “Прела и посела”, у којој су учествовали фолклорни ансамбли „Хаџи Рувим“ и „Железничар“ из Лајковца, КУД „Бањански извор“ из Бањана, дечји хор „Хаџи Рувим“, Милан Симић и други певачи из овог краја, Удружење за очување српске традиције „Прела и посела“ Драгише Симића, бројни инструменталисти, међу њима и млади Лајковчани…. У пратећем програму организоване су изложбе народне радиности, пољопривредне опреме и сточне хране.

Победници изложбе и награђена грла:

ШАМПИОНКА ИЗЛОЖБЕ – крава Рада, власника Марка Милосављевића из Дучића

КРАВЕ

Шампионка – Маза, власника Видосава Читаковића из Горњег Мушића
Прва пратиља – Аси, власника Милете Тришића из Врачевића
Друга пратиља – Мици, власника Живомира Мирковића из Стрмова
Трећа пратиља – Златуља, власника Слободана Грбића из Доњег Мушића

ПРВОТЕЛКЕ

Шампионка – Беба, власника Милоша Блажића из Јабучја
Прва пратиља – Фајла, власника Марка Милосављевића из Дучића
Друга пратиља – Сара, власника Слободана Новаковића из Табановића

ЈУНИЦЕ

Шампионка – Каћа, власника Војина Јеротића из Врховина
Прва пратиља – Ема, власника Милана Милаковића из Мратишића
Друга пратиља – Бојана, власника Миљка Петровића из Табановића
Трећа пратиља – Србијанка, власника Марка Милосављевића из Дучића
Четврта пратиља – Павлина, власника Слободана Новаковића из Табановића

КОЛЕКЦИЈЕ

Краве

1. Видосав Читаковић из Горњег Мушића
2. Милан Милаковић из Мратишића

Првотелке

1. Марко Милосављевић из Дучића
2. Слободан Новаковић из Табановића

Јунице

1. Војин Јеротић из Врховина
2. Видосав Читаковић из Горњег Мушића
3. Миладин Ћуковић из Табановића
4. Милета Тришић из Врачевића

СПЕЦИЈАЛНЕ НАГРАДЕ ОПШТИНЕ ЛАЈКОВАЦ

– Александар Жујовић из Врачевића, за 100 хиљада литара млека предатих за годину дана
– Милош Јанић из Пепељевца за учешће на све 32 изложбе сименталаца

Најбоље пласирани сточари добили су новчане (у распону од 12.000 до 30.000 динара) и робне награде, а свим учесницима покривени су трошкови допремања грла. Генерални покровитељ је била Општина Лајковац, која је за смотру издвојила 1,5 милиона динара, а учествовали су и бројни спонзори.

{gallery}2013_09_29{/gallery}