Подизање генетског потенцијала говедарства

У оквиру Програма мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Лајковац у 2013.години за подизање генетског потенцијала говедарства опредељено је милион динара.

Према речима Животе Молеровића, руководиоца Одељења за пољопривреду Општинске управе Лајковац, ових дана је потписан уговор са Ветеринарском станицом Лајковац, која је победила на тендеру, о осемењавању уматичених грла са подручја Општине Лајковац. Уговорено је 750 доза врхунског семена за вештачку оплодњу из Сточарско-ветеринарског центра Велика Плана, с обзиром да према подацима Центра за пољопривреду Лајковац у општини има 750 уматичених грла. Целокупна количина највероватније не може бити реализована до краја године јер се, због процеса јавне набавке, са осемењавањем почело касније него што је планирано.

На овај начине генетски материјал и расни састав говеда биће доста побољшан. Континуиран рад и улагања Општине Лајковац у квалитет приплодних грла потврђен је и на 32. изложби говеда сименталске расе, одржаној у петак.