Општинско веће о извршењу буџета и субвенцијама пољопривреди

На 39. седници Општинског већа, одржаној у четвртак, разматрано је 15 тачака дневног реда. Једногласно је усвојен нацрт извештаја о извршењу буџета према којем је током првих шест месеци текуће године остварен приход од 363 милона динара, расход у износу од 335 милиона динара и суфицит од 27 милиона. Проценат извршења буџета је 30 одсто, али ако би се посматрала наплата локалних прихода и такси, износи преко 50 процената. Председник Бојичић је истакао да се због добре наплате локалних прихода ствара простор за припреме измена и допуна буџета општине Лајковац, са циљем да се новим ребалансом преко 15 милиона динара у виду субвенција определи „Градској чистоћи“, због измирења доспелих обавеза за воду према ЈКП „Лазаревац“.

Чланови Већа дали су сагласност и на захтев основне школе „Димитрије Туцовић“ из Јабучја за бесплатан оброк до краја године за 100 социјално најугроженијих ученика.

Усвојене су прве измене Програма мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Лајковац у 2013.години, којима ће шест милиона динара бити распоређено на седам корисника. За организовање изложбе сименталских говеда „Колубара 2013“ планирано је 1,5 милиона, за противградну одбрану 500.000, за унапређење стручног знања пољопривредника 750.000, подизање генетског потенцијала говедарства милион динара, суфинансирање камата за пољопривредне кредите 1,2 милиона, а Друштву пчелара Лајковац намењено је 250 хиљада динара. Центар за пољопривреду Лајковац добиће 560.000, а Пољопривредно-саветодавна стручна служба Ваљево 240.000, обе службе за израду и реализацију програма унапређења пољопривредне производње.

На седници је усвојена одлука о повећању фонда награда за 32. изложбу приплодних крава и јуница сименталске расе. Одлучено је да шампионка изложбе добије награду од 30.000 динара, шампионка у категорији крава 25.000, шампионке код првотелки и јуница 20.000 динара, највећи произвођач млека на територији општине Лајковац новчану награду од 30.000 динара. Установљена је и нова награда ове традиционалне манифестације. Милошу Јанићу из Пепељевца, као учеснику свих претходних изложби у Лајковцу и добитнику најпрестижнијих награда на пољопривредним сајмовима, биће додељена награда у висини од 50.000 динара.

Ссве тачке дневног реда су усвојене једногласно, осим захтева „Kopernikus Technology“ за коришћење стубова уличне расвете на територији лајковачке општине, која је враћена на разматрање.