Представљене књиге Ане Радмиловић

Новинарка и књижевница Ана Радмиловић у великој сали Градске куће у среду увече лајковачкој читалачкој публици представила је своја два романа: „Кад је свет имао бркове“ и „Тезге, пумпе, у брдима манастири“.


„Кад је свет имао бркове“ је књига о одрастању са легендарним глумцем Зораном Радмиловићем, настала из пера његове кћерке. Дирљива прича која је публици у Лајковцу представљена истог дана када је у Непричави откривена спомен-плоча са Зорановим ликом. Емотивна и духовита прича о одрастању са славним оцем, који је свуда и увек био поштован и вољен, а опет с друге стране само смешни човек са великим брковима, како га је Ана памтила.

Ана Радмиловић каже да није имала никакве скривене намере нити је књигу писала због осећаја грижње и кривице, већ просто да и другим људима омогући да „завире“ у свет Зорана Радмиловића, ван позоришне сцене и осталих јавних дешавања.

– „Кад је свет имао бркове“ спада у роман одрастања – то је мој и Зоранов живот, односно наш живот до моје 11 године, када је отац умро. Мало је архетипски, однос оца и кћерке. Писали сам више из себичних разлога, хтела сам да се сетим, да то сакупим… Написала сам то по повратку са новинарског терена, са Косова, можда је то био неки начин да се средим тако што ћу се вратити у нормалан свет, из којег потичем, где нема дивљака, ратова… За разлику од романа о Косову „Тезге, пумпе, у брдима манастири“, који је је псеудодокумент – то је измишљено, новинарка Хаџираспоповић иде на терен и представља оно најгоре што новинари могу да забележе – рекла је о својим књигама Ана Радмиловић.

Јако сам поносна и срећна што су се овдашњи мештани сетили и одали признање мом оцу и што сам у Лајковцу упознала неке драге људе, рекла је Ана Радмиловић.

„Жена без хороскопа“ назив је новог романа Ане Радмиловић који ће у издању „Лагуне“ бити објављен у наредних месец дана.