Промене у општинској власти

На данашњој седници Скупштине, пре почетка најављеног дневног реда, реконструисана је општинска власт. У њој више више не учествују одборници Демократске странке, а коалициону већину чине, као и до сада, одборници Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије, само у другачијем односу. Нова одборничка група СНС, коју предводи Бојан Милосављевић, чини 12 одборника, од чега је пет старих напредњака, четири из редова ДСС-а, два из Нове Србије и један из СПС-а. У опозицији су 10 одборника Демократске странке, пет ДСС-а и самостални одборник Мила Митровић.

Свему томе претходио је улазак око 50 грађана оштећених поплавом, који су звиждуцима и пиштаљкама прекинули седницу, исказујући незадовољство што из општинског буџета нису добили помоћ за отклањање последица поплаве. Одборница Демократске странке Косана Грчић затражила је да се одложи ова седница, а да се за наредно заседње припреми ребаланс буџета за помоћ угроженима, што је одбијено већином гласова, након чега су одборници ДС напустили салу. Председник општине Живорад Бојичић рекао је да грађанима ће убрзо, ребалансом буџета, бити обезбеђена средства за солидарну помоћ, те да ће наредне недеље бити одржана посебна седница. Он је указао да ребаланс није био спреман за ову седницу због опструкције кадрова Демократске странке. Након објашњења председника Бојичића, грађани су напустили салу и омогућили наставак седнице.

Са 20 гласова за новог председника Скупштине општине изабран је Јагош Лончар (СПС) уместо Предрага Мирковића (ДС). Разрешени су и чланови Општинског већа из Демократске странке Горан Ранковић, Влада Жујовић и Весна Милиновић, а на њихова места изабрани Аца Мештеровић (СНС-НС), Душан Савичић (СПС-ЈС) и Катарина Брадић (СПС-ЈС).

Разрешен је дужности директор Дирекције за изградњу и уређење општине Лајковац Владан Чоловић (ДС), а за вршиоца дужности именована Марина Петровић (СНС), досадашња директорка „Градске чистоће“. Вршилац дужности директора „Градске чистоће“ биће Саша Радосављевић из Ваљева.

На седници су усвојени извештаји Штаба за ванредне ситуације општине Лајковац и комисија за процену штете, извештаји о о раду за 2013. ЈП „Лајковац услуге“, Заједничког центра за социјални рад „Солидарност“ – Одељење у Лајковцу, Културног центра „Хаџи Рувим“ и ЈП за управљање и коришћење регионалног вишенаменског система Стубо-Ровни „Колубара“ из Ваљева.

Прихваћен је завршни рачун Фонда за стипендирање студената и постдипломаца, дата сагласност на годишњи програм рада ЗЦСР „Солидарност“ и на измене и допуне Одлуке о промени оснивачког акта ЈП „Градска чистоћа“ Лајковац.

{gallery}2014_06_20{/gallery}