Више од монографије о ФК Рубрибреза

У великој сали Градске куће представљена је монографија једног од најстаријих фудбалских клубова у лајковачкој општини „ФК Рубрибреза“ под називом “ФК Рубрибреза-монографија плус, 1948-2013”. Аутори монографије су Михајло Матић Маћа и Велисав Јаковљевић. Најважнија споредна ствар на свету у Лајковцу традиционално привлачи много људи, тако да се у општинској сали тражила столица више.

Клуб носи име села у коме је основан давне 1948. године. Настанак Рубрибрезе и фудбал нераскидиво су повезани па је тако и монографија много више од историјата једног клуба.

– Као датум оснивања села води се 6. август 1948, када је одиграна пријатељска фудбалска утакмица између Села Лајковац и Рубрибрезе, завршена резултатом 2:2. Од тих играча живи су по двојица. Вечерас су присутни Милорад Тодоровић и Радисав Чачнчаревић из Рубрибрезе, као и Пуриша Лукић из Села Лајковац. Његов земљак Слободан Јовановић није могао да дође. Интересантно је да је присутан још један Рубрибрежанин, најтарији живи фудбалер, Ђорђе Томић, рођен 1925. године – рекао је један од аутора монографије Велисав Јаковљевић.

Књига садржи бројне фотографије, анегдоте, имена и надимке фудбалера. Сећања најстаријих Рубрибрежана, али и прва утакмица одиграна на рубрибрешкој трави. Неки од играча Рубрибрезе превазишли су оквире села и постигли завидне каријере. Аутори монографије, Михајло Матић Маћа и Велисав Јаковљевић, нису заборавили да представе и жене фудбалске судије које потичу из овог места.

Забележене су приче о настанку и имену села, живот и догађаји који се деценијама преносе са колена на колено. У посебном делу књиге набројане су и све породице и славе које прослављају њихова домаћинства. На тај начин монографија је надрасла причу о настанку и развоју једног фудбалског клуба.