Игра и дружење на фудбалском терену

У присуству представника Амбасаде Сједињених Америчких Држава и Општине Лајковац, на стадиону ФК ”Железничар” отворена је петодневна манифестација ”Отворена забавна школа фудбала”. Учешће је узело стотинак дечака и девојчица са Уба и Лајковца, који ће поред фудбала научити и друге забавне спортске вештине. Широм света у овој манифестацији која пропагира фер плеј, толеранцију и дружење учествује милион малишана.

Општине Уб и Лајковац су суорганизатори и генерални покровитељи манифестације. Ове године сарадња је остварена са Амбасадом САД у Београду. Рајан Роленс, саветник за медије и културу Амбасаде:

– Радимо у више градова и свуда видим да има деце која су срећна, која овде уче неке игре и овај програм је зато одличан. Подржавамо га и у Македонији, Ираку и другим земљама, показао је доста успеха у читавом свету, не само у Србији.

Председник Бојичић здушно подржава програме који окупљају пино деце и младих и утичу на њихов психофизички развој:

– Ми ћемо овакве манифестације неговати као базу, не само за фудбал него и за остале спортове. То треба да буде и основа за финансирање спорта од стране локалних самоуправа. У овој дивној спортско-рекреативној зони која обухвата 17,5 хектара, Општина Лајковац планира још изградњу комбинованог отворено-затвореног базена и мини аква-парка, према потребама наших грађана. То нас очекује следеће године – изјавио је Живорад Бојичић, председник Општине Лајковац.

Са децом раде учитељи и наставници физичког васпитања:

– Имамо по 96 деце из Лајковца и Уба. Школа се реализује пола времена у Лајковцу, пола на Убу. Свакога дана су на терену, добили су мајице и качкете, обезбеђена је храна од спонзора – каже Љиљана Лучић, учитељица ОШ „Миле Дубљевић“ Лајковац.

”Отворена забавна школа фудбала” први пут је организована 1998. године у сарадњи са фудбалским федерацијама Дансе и Норвешке и подршку УЕФЕ, а била је намењена деци са ратних подручја. Пропагирајући фер плеј и позитивне вредности школа је прерасла у спортску манифестацију која се организује широм света.