Одржан други Сабор воденичара Србије

Први сабор воденичара Србије одржан је прошлог лета код Кумове воденице у Марковој цркви, у организацији Туристичке организације општине Лајковац, када је основано и Удружење воденичара Србије. Други сабор одржан је у суботу код Ђедине воденице на Обници, у ваљевском селу Причевић, на путу Ваљево-Лозница. По броју окупљених, показало се да још има наде да ће се стари занат сачувати.Удружење воденичара Србије има 60 чланова иако по неком попису има седам хиљада људи који се баве овим послом.


Домаћин другог сабора Драган Живановић из Причевића представио је је своју воденичарску књигу утисака. Он је постао познат широм Србије по томе што пролазници могу ући у воденицу, узети размерено брашно и оставити новац. Све функционише поштено, а многи се упишу у Књигу утисака, међу њима има и познатих личности, попут Дражена Праје Далипагића.

Председник Удружења Милан Павловић, сувласник Кумове воденице, и домаћин сабора Драган Живановић изјавили су како је један од видова да се не заборави воденичарски посао и окупљање људи око воденица, обнављање старих, готово заборављених објеката. Приближавање младих чарима воденичарског заната је један од начина да се млинарски посао у воденицама отргне од заборава. Ове године претрпели смо и велике штете од поплава али смо ипак одлучили да се састанемо, каже њих двојица.

Председник удружења је Милан Павловић, један од сувласника „Кумове воденице“, кога је захтеван посао око обнове воденице инспирисао да са кумом оснује Друштво воденичара.