Веће усвојило трошковник изложбе крава „Колубара 2014“

На јуче одржаној седници Општинског већа одобрен је трошковник 33. изложбе приплодних крава и јуница сименталске расе. За организацију транспорта грла и наградни фонд обезбеђено је 1.300.000 динара, колико је било и предвиђено аграрним буџетом. Од тог износа за извођење сименталаца и награде најбољим грлима предвиђено је 850.000 динара. У складу са прихваћеним мерама штедње, културно уметнички програм ће потпуно бити из лајковачке продукције, а изостаће и ручак за учеснике.

Начелник Општинске управе Живота Молеровић истакао је да је циљ Организационог одбора да што више буду стимулисани пољопривредни произвођачи јер без колубарских сточара и њиховог упорног рада не би било ни традиционалне изложбе. У каталогу овогодишње изложбе уписано је 110 грла, у пракси обично их буде изведено нешто мање. Као и многи други догађаји у 2014. години, и изложба крава у знаку је стогодишњице Првог светског рата па њен слоган гласи: „Краве су орале, а волови вукли топове Колубаром 1914…“

Као и претходних година, једина непрекинута изложба приплодних грла сименталске расе у Србији биће одржана на Крстовдан 27. септембра, на парцели у насељу „Војни круг“. Генерални покровитељ смотре колубарских сточара је Општина Лајковац. Организатори су Oпштинa Лајковац, Удружење одгајивача говеда сименталске расе „Колубара“ из Лајковца и Центар за пољопривреду Лајковац. Окупиће се најбољи сточари из Лајковца, Мионице, Уба, Љига и Ваљева.

На седници је објављено и да ће Општина Лајковац упутити камион шлепер сточне хране као помоћ месној заједници Грабовица у општини Кладово. Грабовица је претпрела велику штету од поплава, а приликом мајских поплава послали су помоћ Лајковцу. Донатори сточне хране су „Виндија“ и „Унип“.

Општинско веће је усвојило годишње програме у области спорта за 2014. годину за фудбалске клубове „Стрмово 1968“, „Врачевић“ и „Димитрије Туцовић“ из Ћелије.