Предшколска установа у 2014.

У целодневном боравку вртића „Лептирић“ налази се 278 деце у три јаслене и седам васпитних група док припремно-предшколски програм похађа 165 малишана у обдаништима у Лајковцу и Јабучју и просторијама у центру. Цене нису повећаване: за прво дете родитељ плаћа 3.780 динара, за друго 20 одсто мање , а за треће, четврто и свако наредно дете боравак је бесплатан. За њих, за децу самохраних родитеља и децу из хранитељских и социјално угрожених породица, све трошкове плаћа Општина, док се за осталу децу 80 одсто цене дотира из општинског буџета.

– За децу млађу од предшколаца, на захтев родитеља, организовали смо програм „Са три кренимо сви“ тако да се и она посебно приремају за обавезну предшколску наставу. Због познатог проблема са недостатком простора и вишегодишњег одлагања реконструкције „Лептирића“ и даље имамо проблем са вишком деце. Добили смо дозволу оснивача за смештај до 20 одсто више деце тако да у Лајковцу нема чекања на место у вртићу. Општина финансира превоз предшколаца из њихових села до објеката у Лајковцу и Јабучју. Предшколци, уз обавезни програм, као новину имају излете и посете музеју „НиколаТесла“, музеју Доситеја и Вука, као и планетаријуму и опсерваторији у Београду – каже Мила Митровић, директорка Предшколске установе „Лептирић“.

Предшколци и васпитачи „Лептирића“ активно су укључени у еколошке акције. Тако су 19.марта са пројектом кружења отпада у природи учествовали на Фестивалу предшколских установа Србије у Смедереву (где су две године освајали прве награде). Посетили су и Колубарски басен. Старија васпитна група учествоваће на другом Раковичком дечјем карневалу 6. априла. Крајем маја две групе деце учествоваће на Фестивалу традиционалних игара и модерног плеса у Пожаревцу, где су победили претпрошле године. Све ове фестивалсkе тачке и још пуно тога биће приказано крајем маја на завршној свечаности, која ће бити организована на стадиону или у новој Хали спортова.