Камен темељац за затворени пливачки базен

У присуству комплетног општинског руководства, директора Дирекције за изградњу и Градске чистоће, као и представника јавних установа, јуче је почела изградња затвореног пливачког базена у Лајковцу. Дуго очекивани догађај јер је Лајковац био једина општина у Колубарском округу без базена и капитална инвестиција коју је покренуло актуелно општинско руководство. Камен темељац поставио је председник Општине Андрија Живковић, уз подршку заменика Ненада Џајевића, председника Скупштине Живорада Бојичићa, представниа Дирекције за уређење и изградњу општине Лајковац и извођача радова. О значају тренутно највеће инвестиције у општини председник Живковић је рекао:

Моје задовољство је велико, надам се и грађана општине Лајковац, јер после толико година чекања добијају оно што су давно заслужили. Подсетићу да све околне општине у Колубарском округу имају отворене базене, али ћемо се издвојити по томе што ћемо први имати затворени базен. Објекат ће имати мултифункционалну улогу, моћи ће да се користи преко целе године, што је велика предност и очекујем да ће га користити и становници околних општина.. Јако је битно да је базен на локацији која спада у спортско-рекреативну зону која полако добија своје контуре, где имамо нову Халу спортова, фудбалске стадионе са помоћним теренима, тениске терене, мале терене за кошарку и одбојку, мини-пич терен и теретану на отвореном. У координацији са основном и средњом школом, професори физичког васпитања моћи ће са ученицима већ од првог разреда да раде на будућем базену, као што је сада случај са Халом, што ће много значити за физички и здравствени развој најмлађих Лајковчана. Ово је први и то капитални пројекат које у свом мандату спроводи ово општинско руководство, који ће бити понос Лајковца. После израде техничке документације, која је мало дуже трајала, данас је почела прва фаза изградње, то су земљани радови. После тога иду бетонски радови, па ако време послужи у јуну можемо имати прву купачку сезону.
Према уговору потписаном у мају 2016. године између Дирекције за уређење и изградњу општине Лајковац и извођача „Alex Enginering&Construction“ из Београда, вредност изградње базена је 235,4 милиона динара, а рок за завршетак радова је 205 календарских дана. Укупна површина објекта је 2.000 квадратних метара. Представник београдске фирме Љиљана Обрадовић у изјави медијима је представила пројекат:
До сада смо радили техничку документацију, а данас смо почели прву фазу радова која подразумева изградњу објекта, прилазни пут и сегмент око објекта. Објекат површине 2.000 квадрата садржатће базен 33 са 25 метара и дубине два метра, као и дечји димензија 25 пута осам метара. Имаће и галеријски простор који може послужити за кафић или неки други садржај. То прате пријемни пултови, гардеробе, санитарни чворови, амбуланта за лекара, просторије за администрацију. Комплетна машинска инсталација и сва опрема биће смештени у подпростору испод мањег базена, на дубини од четири метра. Објекат је типа хале са лименим кровом и то је практично спортски објекат за који се надам да ће послужити деци да рано науче да пливају, а њима и одраслима да се рекреирају.
Рок за завршетак је 205 календарских дана, односно јун 2017. али у зависности од временских прилика то може бити краће или дуже. У сваком случају, најбитније је да радови буду квалитетни и да базен дуго служи на радост многих генерација Лајковчана.
{gallery}temeljac_bazen16{/gallery}