Успешна и посећена 33. изложба сименталаца

Лајковац је је још једном доказао, упркос кризној години и лошем времену претходних дана, да има организационе способности, уходан систем и одличну сарадњу са пољопривредницима да одржи ниво традиционалне изложбе сименталских грла. Уосталом, лајковачка изложба приплодних крава и јуница сименталске расе једина је која се без прекида одржава 33 године. Континуитет производње и квалитет показали су и сточари Колубарског округа, изводећи јуче око стотину одличних грла. Они најпознатији освојили су признања, лепо је било видети да и њихови наследници настављају да се баве тим послом, али стижу и нови фармери који настављају традицију узгоја колубарског сименталца.

Смотру колубарских сточара отворио је председник општине Лајковац Живорад Бојичић:

– Михољско лето ће,надамо се, овој години вратити још мало сунца – да просушимо и обновимо оно што је незапамћена поплава пролетос однела, кад је и наша стока пострадала, а ова сточарска смотра показује да смо ипак потрајали, да смо одолели и да прибирамо у себи и око себе снагу и вољу да и даље трајемо: око Колубаре и на своме прагу…Прилика је ово и да одамо пошту јунацима који су, пре сто година, Колубарску битку , крваву и славну, с много јачима заметнули и показали им како се брани свој праг, Колубара и земља Србија…У Великом рату, кад на ваги бејаше судбина Србије, српски сељак је и своју стоку на фронт изаслао – волове да вуку топове, а краве у јарам: да поору њиве са којих ће ратне удовице жети и у крстине слагати оно што је Бог дао да се на њима затекне… Поштовани сточари, драги гости, сваки човек који размишља и свет око себе својим очима гледа, спознаје да је дошло време свођења рачуна, штедње и прибирања сопствених снага за даље кораке у будућност. Надање је стога наше управљено ка ономе што нас окружује- ка селу и ономе што одатле на домаћу и светску пијацу може да оде, посебно када је о сточарству реч, пошто за одгој стоке имамо предачка искуства и добро поднебље, од Бога нам дано…Надамо се да ће држава Србија умети да позна где су јој резерве и да подупре српског сељака који своју државу никад није изневерио…Живели колубарски сточари и нека се умножи њихово благо…Живела Србија!

Просутнима се обратио и Ненад Терзић из Одељења за сточарство Министарства пољопривреде Владе Републике Србије. Честитајући Лајковчанима на очувању броја и квалитета приплодних грла, најавио је и конкретне мере Министарства пољопривреде за смањење негативног тренда у сточарству на крају 2014. и почетку 2015. године:

– Идуће недеље у „Службеном гласнику“ биће објављен Правилник који се тиче повећања конкурентности примарне пољопривредне производње, за шта су издвојена значајна средства и то 50 одсто бесповратних средстава. То важи и за сточарску производњу: за набавку опреме – система за исхрану, напајање, мужу, чување и складиштење млека, а поготово за набавку квалитетних приплодних грла како бисте проширили свој запат и постали конкурентни, што је коначни циљ. У законодавним активностима приоритетне ће бити измене и допуне Закона о сточарству, чиме ће се побољшати рад и одгајивачких организација и држалаца квалитетних приплодних грла. Велико је интересовање за увоз нашег млека, млечних производа и меса, поготово на руском тржишту, тако да ће Министарство пољопривреде припремити посебан програм како бисмо ову шансу искористили и задржали то тржиште. Оно што је битно за вас, преко својих удружења имаћете дугорочне уговоре са ино-партнерима.

За шампионку 33. изложбе приплодних крава и јуница сименталске расе проглашена је крава Маленка вишеструког победника Марка Милосављевића из Дучића. У првој лактацији за 305 дана Маленка је дала 5910 литара млека са 4,10 процената млечне масти.

Стручна комисија којом је председавао др Влада Пантелић из Института за сточарство „Земун поље“ за најбоље грло у категорији крава прогласило је Миру Видосава Читаковића из Горњег Мушића (5883 литара у првој лактацији, проценат млечне масти 3,94). Шампионка код првотелки је Таша произвођача Слободана Табаковића из Табановића, која је стартовала са 25 литара млека дневно. У конкуренцији јуница најбоље оцењена је Маза Марка Тадића из Ваљевске Лознице, која је у другој лактацији дала 4895 литара са просечно 4,13 масних јединица.

За колекције крава награђени су: Милан Милаковић из Мратишића, Слободан Новаковић из Табановића, Пољопривредна школа Ваљево, Фарма «Тришић» из Врачевића, Фарма «Милосављевић из Дучића, фарма «Марковић» Стрмово. За изложена стада признања су добили: Фарма «Читаковић» из Мушића, Фарма «Марковић» из Стрмова и Сточарско-ветеринарски центар Центар за репродукцију и вештачко осемењавање Велика Плана.

Уз др Пантелића, у стручном жирију који је оцењивао бројне параметре квалитета грла били су др Мирослав Плавшић (Пољопривредни факултет Нови Сад), др Радивоје Ђурђевић (Сточарско-ветеринарски центар Велика Плана) и др Радосав Вујић (Пољопривредна саветодавна и стручна служба Ваљево). За шампионку изложбе награда је била 30.000 динара, за најбољу краву 25.000 и пратиље 20.000, најбоља првотелка награђена је са 22.000, а пратиље са 17.000, док је шампионка у категорији јуница освојила 20.000 и пратиље 15.000. Укупан фонд награда, који је обезбедила Општина Лајковац, износио је 850.000 динара.

У културно-уметничком програму учествовали су дечји и припремни фолклорни ансамбл Културног центра „Хаџи Рувим“ и песник Родољуб Рођа Костадиновић. Манифестација је била добро посећена.

Генерални покровитељ традиционалне смотре колубарских сточара је Општина Лајковац, организатори Oпштинa Лајковац, Централно удружење одгајивача говеда сименталске расе, Удружење одгајивача говеда сименталске расе „Колубара“ из Лајковца, Центар за пољопривреду Лајковац и Удружење одгајивача говеда сименталске расе „Колубарски сименталац“ из Ваљева.

Награђена грла:

ШАМПИОНКА ИЗЛОЖБЕ
Маленка – Марко Милосављевић из Дучића

КРАВЕ
Шампионка: Мира – Видосав Читаковић из Горњег Мушића
Прва пратиља: Фата – Марко Милосављевић из Дучића
Друга пратиља: Маза – Видосав Читаковић из Горњег Мушића
Трећа пратиља: Мици – Живомир Марковић из Стрмова

ПРВОТЕЛКЕ
Шампионка: Таша – Слободан Табаковић из Табановића
Прва пратиља: Ева – Милета Тришић из Врачевића
Друга пратиља: Славка – Марко Милосављевић из Дучића
Трећа пратиља: Берта – Александар Жујовић из Врачевића

ЈУНИЦЕ
Шампионка: Маза – Марко Тадић из Ваљевске Лознице
Прва пратиља: Сена – Војин Јеротић из Врховина
Друга пратиља: Цвета – Миљко Петровић из Табановића
Трећа пратиља: Беба – Милан Милаковић из Мратишића

{gallery}2014_09_28{/gallery}