Одлуке 51. седнице Општинског већа

На 51. седници Општинског већа на дневном реду углавном су се нашле тачке на којима су верификоване одлуке Скупштине општине. У обраћању медијима после седнице, председник Општине и председавајући Општинског већа Андрија Живковић издвојио је најзначајније одлуке које су разматране и усвојене на овој седници:


– Усвојили смо Програм рада Дома здравља за 2018. годину, односно за унапређење здравствене заштите становништва, који се неће битније мењати у односу на претходну годину. Општина наставља да финансира рад Дома здравља са 10 милиона динара и рад сеоских амбуланти у Врачевићу, Боговађи и Јабучју. Оно што је јако битно, на крају године смо у сарадњи са УНДП ушли у реализацију пројекта потпуне адаптације амбуланте у Боговађи, која подразумева комплетну санацију крова, зграде и увођење централног грејања. Вредност радова је 5 милиона динара, а комплетно ће их финансирати УНДП, која се стара о мигрантима који се налазе у Центру за азил у Боговађи. Издвојио бих и Програм финансирања вантелесне оплодње за коју смо ове године из буџета издвојили пет милиона динара. Услови су остали непромењени, само је битно да један од супружника буде пријављен на територији општине Лајковац. Усвојен је и Програм финансирања унапређења безбедности саобраћаја на путевима чији је буџет 5,5 милиона динара. Надам се након постављања сигурносних камера које ће пратити брзину учесника у саобраћају да ће буџет бити далеко већи. Од када је пре две године формиран Савет за безбедност у саобраћају, то функционише много боље. Морам да похвалим сараднике у Савету којем сам председник, то су директорка вртића Мила Митровић и руководилац одељења у Општинској управи Предраг Мирковић. Савет функционише веома добро, имамо добру координацију и смернице од Владе Републике Србије, тако да новац од саобраћајних прекршаја користимо на правилан и рационалан начин. Трудимо се да подигнемо ниво свести учесника  у саобраћају, у 2017. урадили смо нова аутобуска стајалишта, постављене су на неколико места у центру Лајковца бетонске калоте за регулацију паркирања , поставили смо такође радаре који упозоравају на дозвољену брзину. Наставићемо и праксу поделе аутоседишта за новорођене бебе,одвојили смо милион динара за иградњу нових аутобуских стајалишта. У првој фази биће постављене на регионалним путевима ка Ваљеву и Убу, односно у Словцу. Настављамо са изградњом пешачке стазе у Рубрибрези и планирамо да до краја 2018. завршимо пешачку стазу са оградом до Пепељевачке рампе, после чега ће се наставити на тротоаре који воде ка Лајковцу. Већи део те стазе био је раније урађен, али је уништен због несавесних возача па смо били приморани да је поново урадимо и поставимо заштитну ограду.
Усвојени су и Програм рада Црвеног крста Лајковац и Акциони план за младе. Председник Живковић се на крају године захвалио најближим сарадницима, пре свега члану Општинског већа Владану Костићу, заменику председника Ненаду Џајевићу, начелници Општинске управе Љубици Новаковић и руководиоца Одељења Предрагу Мирковићу. Истакао је да су то људи свесни одговорности и потреба Лајковца за несметаним развојем, који се може остварити само преданим и тимским радом. Планови зацртани пре две године делимично су остварени, а биће реализовани у наредном периоду, као што ће постепено бити завршени послови започети у претходним годинама.