Александра Узелац каријеру наставља у Бразилу

Најперспективнија млада одбојкашица Србије за 2022. годину и најбољи играч лајковачког Железничара Александра Узелац наставиће каријеру у бразилском Флуминезеу, објавио је пре два дана италијански портал volleynews.it, а пренели и поједини српски медији,

Вест је помало неочекивана, имајући у виду да је Александри тек 19 година и да има времена за међународну каријеру. Да је информација тачна потврдила нам је  Ивана Лазаревић, спортски директор Железничара.

“Александри Узелац желимо пуно успеха у даљој каријери, верујемо да ће се показати у што бољем светлу. Желимо јој сву срећу у новом клубу, као и наступима за репрезентацију Србије. Срећни смо што је и наша одбојкашица Стефана Пакић позвана у сениорску репрезентацију. У овом тренутку могу да потврдим да ће екипу и следеће сезоне као шеф стручног штаба предводити искусни Бранко Ковачевић. У клубу остају примач Вања Ивановић, блокер Љубица Милојевић, либеро Стефана Пакић, други либеро Ана Стојановић, примач Анастасија Божић…а преговарамо већ за појачања. Ана Антонијевић се опростила од активног играња, хвала јој за све што је урадила за наш клуб. Канађанка Велтман одлази, а још увек нисмо сигурни за Мадан Розалес Дезире из Кубе, чекамо изјашњавање њихове федерације.”

Александра Узелац рођена је 27. јула 2004. године у Зрењанину. Први клуб за који је играла био је Багљаш у њеном родном граду, да би 2020. дошла у Железничар. Три године је провела у лајковачком суперлигашу, овде одбојкашки сазрела, у овој сезони била ослонац и најбољи играч тима. У сезони 2022/23. била је најбољи примач, поентер и сервер Суперлиге Србије.

Узелац је за репрезентацију Србије дебитовала 2021. године у Лиги нација, када је имала само 16 година, а налази се и на ширем списку новог селектора Ђованија Гвидетија за овогодишњу Лигу нација. Прошле године проглашена је за најбољег примача Европског првенства за јуниорке.

Играње у Бразилу представљаће нови велики изазов за Узелац, имајући у виду квалитет и физичке предиспозиције бразилских одбојкашица. Међутим, за Александру кажу да је прави спортиста, потпуно посвећена одбојци, својој физичкој и психичкој припреми, тако да не сумњамо да ће се спремно суочити са спортским изазовима у далеком Бразилу.