Библиотека добија име Радована Белог Марковића

Данас је одржана педесетседма седница Општинског већа, на којој је, након завршетка комплетне формалне процедуре, одлучено да Градска библиотека Лајковац коначно понесе име прослављеног књижевника Радована Белог Марковића. Завршну верификацију те одлуке даће одборници локалног парламента на седници која је заказана за 5. септембар.

На најважније одлуке у изјави за медије после седнице осврнуо се заменик председника општине Обрад Милутиновић:

„На 57. седници дошло је до промене Статута Градске библиотеке Лајковац, али и њеног имена: убудуће ће се звати Библиотека „Радован Бели Марковић“. Измене су начињене у складу са Законом о локалној самоуправи, Законом о јавним службама и Законом о култури.“

На седници је било 16 тачака дневног реда, од којих су три биле верификације раније донетих закључака, а три су скинуте са дневног реда. Милутиновић је издвојио још пар одлука и образложио враћање неких тачака на дораду:

„Издвојио бих да је усвојен завршни финансијски извештај за турнир Доњани-Горњани. Размотрили смо надокнаде за Управни одбор и Надзорни одбор Туристичке организације и Установе за спорт и омладину, усаглашене са Законом о државној ревизији. Износиће 4.000 динара по члану за једну седницу.

Са дневног реда скинуте су три тачке због поновног разматрања и допуна. То је квартални извештај мај-јул о уштедама система за одржавање јавне расвете, као и Ценовник услуга за термине Установе за спорт и омладину Лајковац, с обзиром да термини морају да се наплаћују у свакој хали, односно установи. Остало је да се размотре финессе ценовника. Трећа тачка која није данас разматрана је једна жалба на решење Центра за социјални рад.“

На 57. седници прихваћено је Решење о образовању Комисије за спровођење поступка давања пољопривредног земљишта у државној својини у закуп на територији општине Лајковац, у саставу: Обрад Милутиновић, председник, и чланови дипломирани правници Јована Костић и Јована Павловић, економиста Душица Вујичић и дипл. правник Марко Милетић.