Дечја недеља у Предшколској установи „Лептирић“

У складу са овогодишњим слоганом Дечије недеље „Шта детету треба да расте до неба“ и у складу са новим програмом „ Године узлета“, који Предшколска установа примењује од 1. септембра ове године, направљен је програм реализације на нивоу јаслених и васпитних група.

По речима директорке Предшколске установе“Лептирић”, Миле Митровић Лончар, малишане током Дечије недеље очекује обиље занимљивих, забавних и едукативних садржаја.

– И ове године почетак Дечије недеље обележиле су активности „Креда црта маштом“ и „Буквар дечијих права“, а током недеље засадићемо и дрво генерације у дворишту вртића. Планирана је посета председника општине припремно-предшколским групама, разговор и дружење са предшколцима, као и поклањање мајица са слоганом овогодишње Дечије недеље. Реализоваће се и физичке активности деце, као и посета базену. Када је у питању сарадња са другим институцијама у нашој општини, деца ће се упознати са радом Туристичке организације, као и Планинарског друштва „Ћира“. Традиционално већ установа сарађује и са Културним центром, који ће поводом Дечије недеље уприличити концерт Музичке школе за предшколце, а поводом Дана установе, као и много пута до сада дариваће позоришну представу за најмлађе. Организовано је и дружење јаслених и васпитних група, уз пригодне програме старијих малишана за млађе. Током недеље реализоваће се и ликовне активности деце на тему овогодишњег слогана, што ће моћи да се погледа на крају недеље. Програм је конципиран као одговор на питање овогодишњег слогана, имајући у виду дечије потребе и интересовања. Предшколско доба је период живота са много отворених могућности у коме деца са много енергије, истрајности и ентузијазма овладавају и развијају своје капацитете, од којих ће зависити њихове будуће могућности, њихова личност и успешност функционисања у даљем животу. Имајући то у виду, сви у Предшколској установи се трудимо да деци пружимо оно најбоље и најзначајније за њихов развој и напредовање.

Овогодишња Дечија недеља обележава се од 3. до 9. октобра. Циљ обележавања Дечије недеље јесте скретање пажње јавности на децу и младе, на дете као носиоца права, на потребе деце у породици, друштву и локалној заједници, на њихово право да одрастају у што бољим условима.

Дечија недеља се сваког октобра реализује и у свим школским и предшколским установама у општини Лајковац, с циљем побољшања положаја детета уз подизање одговорности околине за њихово квалитетно одрастање, пре свега породице, школе и државе. Допринос  реализацији програма Дечије недеље и овога пута дају локална самоуправа и лајковачке установе културе, али и друге организације у локалној заједници.