Европско сребро за Александру и Стефану

Мало је недостајало да феноменална јуниорска репрезентација Србије у женској одбојци савлада великог противника Италију и освоји титулу шампиона Европе. У тајбреку било је 13:11 за наше одбојкашице, али су Италијанке преокренуле резултат и освојиле још једно највише признање овог лета. У сваком случају, Александра Узелац и Стефана Пакић доносе у Лајковац више него заслужену сребрну медаљу са Европског првенства! Осим тога, Александра је проглашена за најбољег примача турнира!

Јуниорке се данас поподне враћају у Београд. С обзиром да се првенство играло у Македонији пратиле су их породице појединих играчица, а међу њима и фамилија Пакић из Лајковца. Финале је гледао и председник Железничара Живорад Лазаревић, са својим сарадницима.

Италија је у синоћном финалу у Скопљу победила Србију са 3:2, по сетовима 17:25, 27:25, 25:21, 15:25 и 17:15, после 125 минута игре. Велико финале две убедљиво најбоље екипе турнира, утакмица пуна преокрета у којој су обе репрезентације показале да заслужују злато, а нијансе су одлучиле. Девојке су дале све од себе и после таквог финала нема им се шта замерити, али остаје жал што ова сјајна генерација одбојкашица Србије неспоран квалитет није крунисала шампионском титулом. То је спорт, а прву прилику имаће следеће године, пошто су заједно са Италијом избориле пласман на Светско првенство.

Примачи Србије освојили су највише поена у финалном мечу: Вајагић 22, а Узелац 20, док је коректор Зеленовић имала 16 поена. Узелац је имала чак 47 пријема, а Вајагић 32. Не чуди да је сјајна Александра Узелац из лајковачког Железничара проглашена за најбољег примача првенства, а појединачна признања припала су и коректору Јовани Зеленовић, блокеру Хени Куртагић и техничару Нини Мандовић. На тај начин Србија је у идеалном тиму првенства имала четири играча, једног више од Италије.

Подсетимо да је Србија на путу до финала победила Швајцарску, Румунију, Турску, Хрватску, Холандију и Пољску без изгубљеног сета! Селектор је Владимир Васовић, а састав екипе: техничари – Мандовић (ТЕНТ), Баић (Спартак); коректори –Зеленовић (Јединство), Зубић (Партизан) и Ивковић (Стерија БГ); либера -Пакић (ТЕНТ) и Жупић (Нови Пазар); блокери – Куртагић (ТЕНТ), Шућуровић (Омладинац, Нои Бановци) и Киров (Београд); примачи – Узелац (Железничар), Томић (Партизан), Вајагић (Омладинац) и Поповић (ТЕНТ).

Бронзана медаља припала је Пољакињама које су победиле Холандију са 3:1.