Има поплављених домаћинстава и парцела,ситуација под контролом

Лајковац је за сада једна од безбеднијих општина када су поплаве у питању, надележне службе су непрекидно на терену и ситуација је под под пуном контролом. Водостај је у благом опадању, очекује се враћање воде у корита река Кoлубаре и Љиг и комплетна стабилизација ситуације.

Након обилних падавина, поплављене су бројне пољопривредне парцеле, један број економских дворишта је под водом, а вода је у једном броју домаћинстава продрла и у дворишта. Под водом су и магазе на Колубари.

Најкритичнија је данас била тромеђа села Словац, Непричава и Маркова Црква. Вода је захватила и једно домаћинство у Ратковцу. Проблема је било и на потезу канала Макиш”у делу до пруге, али је максималним напорима екипа лајковачког комуналног предузећа “Градска чистоћа” ситуација решена. Канал је у критичном делу очишћен и џаковима песка формиран заштитни бедем. На исти начин бране се и улази у више домаћинстава, највише у Непричави.

Екипе комуналног интервенисале су и на свим другим локацијама где је било потребно, како би опасност од поплава била отклоњена. На свим критичним местима на терену је данас било општинско руководство, чланови Општинског штаба за ванредне ситуације и ватрогасци.

Екипе ватрогасне службе, заједно са координатором из Ваљева, дале су значајан допринос, заједно са локалним службама, на санацији проблема у Непричави, насталим изливањем Колубаре код Илића воденице. Поред једног броја викендица у том делу, вода је захватила и неколико домаћинстава.

У домаћинству Вере Лазаревић је и овога пута била права битка да вода не продре у породичну кућу. Вода је захватила и домаћинство Зорана Аничића у Непричави, потом економско двориште Љубинка Маринковића у Ратковцу, као и део дворишта Станимира Голубовића у Марковој Цркви.

Због пораста водостаја на реци Љиг, једно оближње самачко домаћинство у Боговађи је данас превентивно евакуисано.

Након искуства из 2014. године, евидентан је страх од поплава.  Како сазнајемо, нема основа за страх и панику, а ситуација ће се врло брзо нормализовати. Оно што је најважније, нико данас није био препуштен себи. Сви радови на плану заштите од поплава, посебно након мајских поплава 2014. године, дали су допринос да општина Лајковац и поред највеће количине падавина у Србији, буде у основи сигурна и безбедна од већих последица од поплава.