Изградња примарног цевовода за горњи део Јабучја

Један од приоритета општине Лајковац јесте решавање проблема водоснабдевања на целој територији. Јабучје је део општине који ће у наредних годину-две бити комплетно решен по овом питању, изјавио је председник општине Лајковац Андрија Живковић, обилазећи радове на постављању примарног цевовода у Горњем крају:

-Овај део биће независан од водовода у Непричави и од акумулације „Стубо-Ровни“ јер смо пре неколико година у центру Јабучја (у порти цркве) урадили бунар и постројење за пречишћавање. Прошле године урадили смо први део примарног вода који је обухватио Доњи крај у дужини 3,5 километра. Пре неколико дана почела је друга фаза изградње постављања примарног вода за насељене делове Гај, Старо село и Горњи крај, укупне дужине 12 километара. Са оних претходних 3,5 то је преко 15 километара примарног цевовода за цело Јабучје. Треба да започнемо пројектовање још једног постројења за прераду воде које ће се налазити у Горњем крају, тако да ће са та два бунара и мини постројења бити задовољене потребе за водоснабдевање целог Јабучја. По проценама стручњака који су радили пројекат издашности та два бунара, који дају око осам литара воде у секунди, капацитет је довољан за 5.000 становника, што је дупло више него што их има у Јабучју. Радови се финансирају новцем добијеним од ЕПС-а према Споразуму за пресељење Малог Борка у износу од 80 милиона динара. Актуелни радови су уговорени за 60 милиона, изводи их фирма „Девикс“ из Лазаревца, тако да смо уштедели 20 милиона. Урадићемо анекс уговора и преостали новац усмерићемо на изградњу бунара и постројења за прераду воде у Горњем крају. Очекујемо да ћемо до краја године имати урађена оба бунара са постројењима за пречишћавање воде и примарну мрежу за скоро све делове Јабучја. Остаће нам само Виш, где по пројекту изградња примарне мреже треба да кошта око 30 милиона динара, што ћемо највероватније радити наредне године. После тога следи изградња секундарне мреже до домаћинстава и прикључака, а то ће радити наше комунално предузеће тако да можемо очекивати да у наредних годину-две дана Јабучје комплетно буде снабдевено водом за пиће.

Председник Живковић је констатовао да је, поред путне инфраструктуре, водоснабдевање један од главних фактора за останак људи у сеоским подручјима. Уверен је да ће мештани препознати и ценити овакав труд општинске власти, јер је у питању вишедеценијски проблем. Задовољство ширењем водоводне мреже у Јабучју није крио ни Јордан Ивановић, одборник СНС у СО Лајковац из засеока Гај:

-За нас ово значи много јер имамо доста домаћинстава која уопште немају воду па се водом снабдевају цистернама. Ипак је ово село, осим воде за пиће потребна је вода и за напајање стоке. Овде има око 100 домаћинстава, од чега преко 40 нема воду. Што се тиче инфраструктуре, ми смо сада врло задовољни и ова власт је испунила све што је обећала. Једино нам треба више посла за омладину, али за то се морамо обратити вишим нивоима власти.