Изложба васкршњих јаја ученика ОШ „Миле Дубљевић“

Културни центар „Хаџи Рувим“ у четвртак 18. априла, са почетком у 18 часова, организује изложбу васкршњих јаја ученика Основне школе „Миле Дубљевић“ из Лајковца. Залагањем свог професора Милоја Митровића, који осим редовне наставе ђацима држи и курс технике осликавања јаја, заједнички труд и занимљива размена ликовних идеја биће традиционално представљена у лајковачкој галерији десетак дана пре Ускрса. На изложби ће бити представљени и радови ученика издвојених одељења из Боговађе и Бајевца, које је одабрала наставница ликовне културе Јасмина Митровић. Овај леп догађај отвориће књижевник Радован Бели Марковић.

У предговору каталога изложбе историчар уметности Александра Танић, између осталог, пише: “ Професор Митровић, академски сликар и иконописац, познат је по осликавању ускршњих јаја пречника од 30 до 100 сантиметара, за чију комплексну израду је било потребно уложити много времена и консултације са технолозима, архитектама, грађевинарима и металцима. Својим знањем и ненаметљивим усмеравањем њиховог талента, професор Митровић негује уметнички потенцијал сваког од ђака и третира га као смелу и зрелу замисао. Овом изложбом још једном ће се лајковачкој публици представити скуп пажљиво одабраних радова који ће подсетити на велику снагу ликовне уметности да религијске мотиве пажљиво реконструише и реинтерпретира у оквиру сопствених слобода и шема, а у овом случају непредвидивих слобода и лепоте дечје имагинације.“

Јаја ће бити распоређена на два дрвета направљена од клирита, а занимљиво је да је посебном техником јајима извучена садржина и остављена само љуска, тако да су изнутра шупља. Посетиоци изложбу могу погледати до 25. априла.