Извештај са 117. седнице Општинског већа

Јуче је одржана 117. седница Општинског већа, са 14 тачака дневног реда. Усвојен је Извештај Заједничког центра за социјални рад “Солидарност” за општине Љиг, Лајковац и Мионица за прошлу годину и прихваћен овогодишњи Програм рада. И на овој седници се могло чути да Лајковац није одустао од конструктивне идеје о формирању самосталног Центра за социјални рад, за чиме постоји реална потреба и чија реализација би имала вишеструке повољне ефекте за општину.

Веће је усвојило предлог о оправданости доделе такозване помоћи мале вредности (de minimis), за стручно оспособљавање приправника. Како је у улози известиоца рекла Љубица Новаковић, руководилац ресорног одељења, у ову сврху издвојено је из општинског буџета 2,3 милиона динара. Овим средствима, након Јавног позива за стручно оспособљавање приправника, од јула ће у општини Лајковац бити ангажовано пет приправника.

Председник општине Лајковац Андрија Живковић, поред одлука које се тичу функционисања Центра за социјални рад, аргументованих и реалних разлога за формирање самосталног општинског центра и предстојећем ангажовању приправника у општини, у изјави за медије датој након седнице Већа говорио је и о реализацији прошлогодишњег Програма коришћења средстава од новчаних казни за прекршаје и привредних преступа предвиђених прописима о безбедности саобраћаја:

-Од утрошених око 9,5 милиона динара, 600.000 је издвојено за поделу 77 аутоседишта, а у току је и конкурс за поделу аутоседишта за ову годину који траје до 6. јуна. Од ових средстава финансирано је у прошлој години постављање осам лежећих полицајаца, два саобраћајна огледала, као и наставак изградње пешачке стазе у Рубрибрези. Прошле године урађен је елаборат за видео надзор за насељено место Лајковац, постављено је шест трептача, набављена је вертикална и хоризонтална сигнализација, заштитна ограда у Јабучју, постављена су четири аутобуска стајалишта: два у Јабучју, два у Непричави. Близу три милиона је издвојено за одржавање коловозне конструкције и 500 хиљада динара за опремање саобраћајне полиције.

Председник Живковић је и овога пута подвукао значај израде Елабората о видео надзору на подручју лајковачке општине, наглашавајући да би било драгоцено да видео надзором буду покривене бар кључне јавне површине.

Усвојен је и Извештај о коришћењу средстава остварених продајом имовине у поступку приватизације (продаја земљишта), а на овај начин остварена средства у износу од непуних 1,1 милион динара опредељена су за коначни завршетак амфитеатра Основне школе „Миле Дубљевић“ и пут за Павловиће у Бајевцу.

Веће је на 117. седници размотрило и захтеве и жалбе грађана у вези појединачних социјалних давања.

Председница локалног парламента др Јованка Гомилановић заказала је за 26. мај у 9 сати 35. седницу Скупштине општине Лајковац, која ће се, због поштовања мере физичке дистанце, одржати у сали Културног центра “Хаџи Рувим”.