Извештај са 18. седнице Општинског већа

Дневни ред 18. седнице Општинског већа општине Лајковац садржао је свега седам тачака, које су махом од значаја за предстојеће заседање локалног парламента, планирано за трећу декаду месеца јуна.
У свом редовном обраћању медијима по завршетку седнице председник општине Андрија Жвковић резимирао је најважније одлуке локална влада са 18. седнице:– Седница је била првенствено у знаку припрема за предстојећу седницу Скупштине, на којој ће се наћи и први ребаланс овогодишњег општинског буџета. Ребаланс буџета ће донети промене на плану финансирања и радова у другој половини године на територији општине Лајковац.
Као најбитнија тачку са ове седнице, Живковић је истакао разматрање Нацрта Програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја.
– Мало се каснило са доношењем овог програма, а значајно је да је на предлог Савета за пољопривреду у програм унето доста ставки. Буџет за пољопривреду је остао непромењен и износи 16,3 милиона динара. Извршили смо одређене промене на самој седници, озбиљна промена односи се на Изложбу крава сименталске расе, која се традиционално деценијама одржава у Лајковцу и која је бренд овог краја. Савет за пољопривреду је определио 300.000, а са тим новцем изложба не би могла ни да се одржи. Ми смо нашли једно компромисно решење и новац који је првобитно био опредељен за студијско путовање пољопривредника у износу од 800.000 динара преусмерили на изложбу, тако да ће изложба имати буџет од 1,1 милион динара, што је довољно да се одржи. Дакле, 27. септембра на Крстовдан изложба ће бити одржана, а студијско путовање ће сачекати неко боље време, првенствено због околности изазваних пандемијом. Праксу студијских путовања пољопривредника и пољопривредних стручњака ћемо свакако наставити већ идуће године. Надам се да су и остале мере, садржане у Програму пољопривреде, задовољиле наше пољопривредне произвођаче. Оно што је битно јесте да смо слушали општински Савет за пољопривреду , који чине компетентни људи из области пољопривреде, тако да се надам да ће пољопривредни произвођачи и сви корисници који се баве реализацијом тих мера бити задовољни. Потребе пољопривредника се свакако интензивно прате, као и њихово интересовање за реализацију мера, тако да се ту редовно врше корекције и прилагођавања потребама и интересовању пољопривредника, како у другом делу године, тако и за наредну годину.
Општина Лајковац наставља континуирано из године у годину и са праксом реализације Програма финансирања трошкова вантелесне оплодње. Буџет за ову годину остао је на нивоу претходних, око пет милиона динара. Наравно, ако буде потребе за повећањем тих средстава и пријава корисника за програм вантелесне оплодње, свакако ће тај буџет бити повећан, рекао је председник Живковић.
Остале тачке данашњег заседања везане су махом за кадровске промене, узроковане престанком функција појединих чланова. У Штабу за ванредне ситуације, уместо Живорада Бојичића, који је био члан Штаба по функцији, сада је нови начелник Општинске управе Мирјана Ђаковић. Катарина Јанић је из личних разлога поднела оставку на чланство у Комисији за спорт, а уместо њеименован је Миломир Негић, члан Већа у претходном сазиву.
То су тачке које су обележиле ову седницу, а велики број њих ће се наћи на наредној седници Скупштине, на којој ће бити усвојен и први овогодишњи ребаланс буџета. Седница Скупштине биће одржана до краја јуна, највероватније између 20. и 25. јуна, у зависности од тога када ће стићи неопходне сагласности од ресорних министарстава на програме пољопривреде и екологије.