Извештај са 46. седнице Општинског већа

Дневни ред прве седнице Општинског већа у 2023. години, а 46. по реду у овом сазиву, имао је 10 тачака, које су се највише односиле на верификацију закључака са телефонских седница одржаних између 1. и 10. јануара, у време новогодишњих и божићних празника.

У изјави за медије, као једну од најзначајнијих тачака, председник општине Андрија Живковић издвојио је Предлог коначне одлуке Стручне комисије о одређивању висине средстава за реализацију годишњих програма у области спорта за 2023. годину:

„Буџет за спорт, као и буџети за пољопривреду и здравство, повећани су незнатно за ову годину. Буџет за спорт износи 25 милиона динара. Новац су добила 32 спортска колектива која су конкурисала за средства. Највише средстава, мало мање од половине – укупно 10 милиона динара, отишло је на два највећа и најпознатија клуб: по 5 милиона динара за Одбојкашки клуб Железничар и Фудбалски клуб Железничар. Фудбалски клубови Стрмово и Задругар добили су по 2,5 милиона динара, кошаркашки клуб 1,3 милиона, а сви остали испод милион динара. Надам се да ћемо наставити са овим трендом и из године у годину повећавати буџет за спорт, као и за пољопривреду и здравство, јер су то јако битни сегменти за живот у једној локалној заједници.“

Председник Живковић се осврнуо и на тачке дневног реда које су се односиле на безбедност у саобраћају:

„Имали смо неколико састанака са становницима улице Алексе Ненадовића, познатије као Кешино брдо. Улица је веома прометна, нема довољно ширину за данашње норме, а пуно деце иде том улицом ка вртићу и школама, као и пуно старијих суграђана ка Дому здравља. Зато смо на седници Општинског већа донели одлуку, а већ неколико дана је постављена саобраћајна сигнализација која указује да том улицом нећо бити дозвољено кретање аутомобила, осим становницима улице. Тако ће ова улица постати много безбеднија за пешаке.

Донели смо одлуку, што је и наша законска обавеза, да у будућем периоду кренемо у израду елабората паркирања у варошици Лајковац – када се буде уредило паркирање у Лајковцу, односно када се заврши паркинг испред силоса и у плану нам је да изградимо паркинг на простору бивше Колоније,. И даље одолевамо наплати паркинга у Лајковцу, иако се то чини у свим осталим општинама Колубарског округа. Немамо то још у плану, али није тајна да размишљамо о увођењу система наплате паркирања и видећемо када ћемо то реализовати, ове или следеће године, а свакако када се стекну услови. Ова тачка се надовезује на то да ће сви инвалиди према степену категорије имати бесплатно паркирање на јавним паркиралиштима.“

Председник општине је обраћање јавности закључио констатацијом да су временске прилике омогућиле наставак радова започетих прошле године, као што је изградња паркинга испред зграде силоса, који ће бити завршен до краја недеље, а настављено је и уређење конака Брене Михајловић у Војном кругу. Ако време дозволи, наредних дана ће почети партерно уређење у центру Јабучја, за шта је добијен извођач и вредност радова је 35 милиона динара.

Живковић је најавио и почетак изградње фекалног колектора и канализације у Ћелијама, као и изградњу кишне канализације у улици Михајла Пупина.