Извештај са 48. седнице Општинског већа

Дневни ред 48. седнице Општинског Већа општине Лајковац садржао је укупно осам тачака, од тога три верификације, док је пет одлука разматрано на самој седници.

У изјави за медије заменик председника општине Обрад Милутиновић је као најважније издвојио финализацију остваривања права 70 лајковачких сточара на бесповратну испоруку меркантилног кукуруза из Републичких робних резерви, организовањем транспорта директно до пољопривредника, затим Извештај о спровођењу мера пољопривредне политике и политике руралног развоја за прошлу годину, као и измене у саставу Стручне комисије за одобравање програма у области спорта.

– Најбитнија ствар коју бих у овом тренутку издвојио тиче се наших сточара, који имају у власништву музне краве. Усвојен је предлог мишљења о оправданости употребе средстава текуће буџетске резерве за организовање транспорта меркантилног кукуруза и његовог складиштења у џакове. У сарадњи са Пољопривредном саветодавном стручном службом из Ваљева организовали смо Јавни позив за остваривање права на 240 килограма меркантилног кукуруза по грлу. За ту врсту помоћи, коју је држава наменила сточарима на основу јавног позива, могла су да конкуришу регистрована пољопривредна газдинства која се баве узгојем млечних крава. На овај позив јавило се 70 пољопривредника и остварило право на поменуту помоћ. Укупна добијена количина меркантилног кукуруза је 127.680 килограма. Ми смо из текуће буџетске резерве за организовање транспорта меркантилног кукуруза и његовог складиштења у џакове издвојили 766.000 динара и тиме олакшали пољопривредницима да га не преузимају сами појединачно у најближем силосу. У односу на претходну годину буџет за пољопривреду је увећан за милион динара и он сада износи 17,3 милиона динара. На данашњој седници је разматран Извештај о спровођењу мера пољопривредне политике и политике руралног развоја за прошлу годину, у којој је утрошено близу 12,8 милиона динара.

Најважнија тачка са данашње седнице по питању инфраструктуре је верификација Закључка о коришћењу текуће буџетске резерве у износу од милион и једанаест хиљада динара за непредвиђене радове и вишкове радова на паркингу код силоса.

Измењен је састав Стручне комисије за спорт: уместо Драгана Радивојевића и Дејана Спасића нови чланови су Далибор Ђенисић и Данијела Богдановић.

Веће је усвојило Извештај о извршењу Плана и Програма рада Градске библиотеке Лајковац за прошлу годину, верификовало је годишњи Извештај Централне комисије за попис, а Радничке спортске игре су и званично постале део годишњег програма Спортског савеза општине Лајковац.