Извештај са 56. седнице Општинског већа

Извршење буџета веће него претходних година

Данас је одржана 56. седница Општинског већа са 14 тачака дневног реда, које су већином представљале верификације са телефонске седнице Већа.

У изјави за медије после седнице председник општине Андрија Живковић издвојио је Извештај о шестомесечном извршењу буџета:

„Оно што је најбитније и у интересу је грађана јесте Извештај о извршењу буџета општине Лајковац за првих шест месеци: од јануара до јуна текуће године. Чули сте од известиоца да су планирани приходи остварени на нивоу од 51%, што је исти проценат као прошле године. Посебно радује што су расходи за протеклих шест месеци тј. улагање у инфраструктуру и остале радове у Лајковцу, процентуално далеко већи него протеклих година и износе око 40%. Чињеница је да ће у другом делу године извршења буџета бити далеко веће и надам се да ће премашити цифру од 80%, тако да имамо реалне основе да се надамо да ћемо 2023. завршити са већим процентима извршења буџета у односу на раније године. Све ће то зависити и од брзине расписивања набавки и од временских услова на јесен, како ће се ти радови одвијати, да ли ће се преносити у наредну годину, а самим тим преносити и новац из 2023.године. Дакле, мислим да ће ова година по питању извршења буџета бити далеко боља.“

Живковић је прокоментарисао и пројекцију буџета за наредну годину, по којој ће општинска каса бити незнатно пунија на основу повећања пореза на зараде, због повећања плата у јавном сектору, па се можемо надати солидном буџету и за 2024.годину, а сигурно неће бити мањи него што је текући.

Неколико тачака се односило на област спорта: на кварталне извештаје спортских организација (усвајање извештаја за други квартал), усвајање извештаја ПСД Ћира за програм „Узјаши точак 2023“, новог годишњег програма за 2023 ФК Пепељевац и новог програма Спортског савеза општине Лајковац под називом „Сеоске игре Спортског савеза Србије“.