Извештај са пете седнице Скупштине општине Лајковац

Пре почетка рада локалног парламента минутом ћутања одата је пошта жртвама НАТО агресије, на 22. годишњицу њихове погибије на Косову херојски страдалим полицајцима Душану Трифуновићу из Лајковца и Милану Павловићу из Бајевца.
На петој редовној седници Скупштине општине Лајковац, а првој у овој години, највише тачака дневног реда, који је поред најављених 18 допуњен са још четири тачке, било је посвећено извештајима о раду јавних установа и извештајима о реализацији општинских буџетских програма за 2020. годину.Усвојени су извештаји о раду и реализацији плана и програма Културног центра „Хаџи Рувим“, Градске библиотеке Лајковац, Јавне установе „Установа за спорт и омладину“ Лајковац, Туристичке организације општине Лајковац и Заједничког центра за социјални рад „Солидарност“ за општине Љиг, Лајковац и Мионица – Одељења у Лајковцу. Одборници су дали и сагласност на Годишњи програм рада Центра за 2021. годину.
Локални парламент је усвојио Извештај о спровођењу мера пољопривредне политике и политике руралног развоја, Извештај о коришћењу средстава буџетског фонда за заштиту животне средине (Екологија), Извештај о реализацији Програма за унапређење услова живота локалне заједнице (Програм ренте) и Извештај о спроведеном Програму унапређења квалитета здравствене заштите становништва општине Лајковац, све за 2020. годину.
Извршење Програма заштите животне средине, према речима известиоца, неупоредиво је мањи износ у односу на претходне године. Укупан буџет за 2020. годину износио је само 26 милиона динара, у односу на претходне године када је био око 130 или 140 милиона динара. Упркос томе реализација поменутих програма није на завидном нивоу, што је највише условљено пандемијом болести КОВИД-19. Од 26 милиона динара извршено је свега 7 милиона динара (око 20%). Председник општине Андрија Живковић је рекао да је један од објективних разлога за овакав резултат и одлагање изградње фекалног колектора у Индустријској зони 1, вредности око 8 милиона динара. За тај пројекат мораће да се ради нови технички елаборат јер на деоници предвиђеној за изградњу колектора није могуће пробушити пругу.
Буџет за Програм ренте у 2020. године је износио 450 милиона динара, а потрошено је око 305 милиона, процентуално око 70%. Имајући у виду околности то је добро извршење, а иначе је најбитније за инвестиције у општини Лајковац, првенствено за инфраструктурне радове.
Реализација Програм пољопривреде је око 60 одсто – располагано је са преко 16 милиона динара, утрошено је скоро девет милиона динара. Највише средстава издвојено је за субвенционисање камата на пољопривредне кредите. Из прошлогодишњег програма нису реализоване мање популарне мере код пољопривредних произвођача, због чега је oвогодишњи Програм за пољопривреду претрпео измене.
Донета је одлука о формирању и избору чланова и председника Општинске изборне комисије, а непосредно након седнице, председник локалног парламента Ненад Џајевић расписаће изборе за савете месних заједница за 18. април.
Скупштина општине је донела и Одлуку о установљавању награда, других јавних признања и додели звања „почасни грађанин“ општине Лајковац.
Ово заседање остаће запамћено и по томе, што су одборници по први пут били у прилици да гласају електронским путем. Наиме, увелико је у току процедура за електронски начин рада лајковачког парламента, а овога пута је то било пробно и одборници су путем таблета гласали за првих пет тачака. Комплетно функционисање е – парламента у Лајковцу очекује се до краја године.
Након седнице, која је због пандемије одржана у сали Културног центра “Хаџи Рувим”, медијима се обратио председник Скупштине општине Лајковац Ненад Џајевић, осврнувши се на најбитније одлуке локалног парламента:
„Данашња седница СО Лајковац имала је већи број тачака, од којих се већина односи на извештаје рада наших установа: Културног центра, Градске библиотеке, Установе за спорт и културу, али и других извештаја, као што је пољопривреда и програма ренте и екологије. Највише тачака било је тог типа, мање-више процедуралног. Ми смо били и у законској обавези да одржимо седницу Скупштине три месеца после претходне, тако да смо највећи део дневног реда посветили томе. Поред тога, имлаи смо и допуну дневног реда, четири тачке по хитном поступку. Донели смо одлуку о формирању и избору чланова и председника Општинске изборне комисије. На састав комисије пресликан је локални парламент по броју одборничких мандата, тако да су све одборничке групе заступљене. После ове седнице расписаћу изборе за савете месних заједница за 18. април, тако да ће и ОИК почети одмах са радом.
СО Лајковац је одавно у процедури за е-парламент, а следећи корак су измене Пословника у делу процедуре гласања и достављања скупштинског материјала. Када усвојимо те измене и донесемо нови Пословник онда ће све то бити усклађено, па ћемо званично прећи на тај систем. Пробали смо данас како то функционише, да се и одборници мало навикну, као и људи који ће то имплементирати. На следећој седници поново ће бити пробно електронско гласање, а надам се да ћемо у лето или на јесен прећи на тај систем рада.
Код тачке која се односила на Извештај о раду Дома здравља Лајковац у 2020. години, одборник опозиције Остојић је изнео примедбу на радно време Дома здравља, имао је информацију да је скраћено, али га је директорка Дома здравља демантовала и потврдила да Дом здравља тј. Педијатрија ради до 15 часова, што значи редовно.
Евидентна је и слабија прошлогодишња реализација буџетских програма. Поготово је низак проценат реализације Програма екологије за претходну годину. Објаснио је и председник општине, као и људи из Општинске управе задужени за реализацију програма, да је пандемија корона вируса отежала или малтене онемогућила реализацију доста програма, што је оправдано и таква ситуација није само у Лајковцу. Били смо прошле године и још увек смо у пандемији, већи је број умрлих у претходних годину дана у односу на раније.
Општина Лајковац, што се тиче функционисања Заједничког Центра издваја 16,5 милиона, док остале две општине у нашем Заједничком центру, Љиг и Мионица, издвајају знатно мања средства, око шест милиона, тако да смо знатно изнад њих по социјалним издвајањима. Имали смо на дневном реду предлог наше кадровске комисије да изгласамо предлог за директора Заједничког центра за социјални рад „Солидарност“ за општине Љиг, Лајковац и Мионица. То је Драган Радовановић, који је био вд директора у претходном мандату. Данас смо дали сагласност за његов избор за директора центра. Процедура се наставља, СО Љиг усваја то, ми констатујемо и потврђује се да Радовановић и званично и формално постаје директор Центра.“
Својих одборничких дневница, у хуманитарне сврхе, за наставак лечења и рехабилитације суграђанина Петра Батрићевића, одрекла су се два одборника; одборник из одборничке групе “За бољи Лајковац” Ненад Остојић (Заветници) и Александар Шестовић (Иницијатива за Лајковац).
Постављено је и неколико одборничких питања. Снежана Јовичић, одборник СПС – ЈС, подсетила је на проблеме мештана Скобаља у ишчекивању расељавања и затражила правну помоћ у заштити интереса мештана. Владимир Бојичић, одборник СПС, на захтев и молбу мештана, затражио је одговор на питање када ће бити урађена улица Мајора Гавриловића. Александар Шестовић одборник Иницијативе за Лајковац, поставио је питање везано за функционисање ФК Задругар у делу финансија.Одборничко питање Ненада Остојића (За бољи Лајковац) односило се на примену Закона о спорту, посебно у делу школског спорта. На поједина питања одборници су одговоре добили на самој седници, док ће за остала постављена одборничка питања то уследити на наредној седници.