Концерт Момчила Александрића у Ваљевској гимназији

Докторант Универзитета у Минесоти, Лајковчанин Момчило Александрић, одржаће вечерас од 20 часова концерт у свечаној сали Ваљевске гимназије, стецишту престижних културних догађаја. На програму су дела Брауера, Сора, Да Милана, Лобоса, Диенса и Хинастера.
Александрић (1991) је основно музичко образовање стекао у школи „Живорад Грбић“ Ваљево – ИО Лајковац, у класи професора Драгана Николића. Средњу музичку школу похађао у класи професора Александра Хаџи-Ђорђевића у Београду, где је на ФМУ завршио и основне и мастер студије за гитару у класи професора Срђана Тошића. Од 2016. године похађа докторске студије за гитару на Универзитету у Минесоти у класи професорке Маје Радованлије.
Добитник је многобројних награда на домаћим и међународним такмичењима међу којима се издваја прва награда на Интернационалном Хонг Конг Алтамира такмичењу гитаре у 2018. години. Од освајања ове награде, Момчило је свирао концерте у Сједињеним Америчким државама, Азији, и Јужној Америци. У јулу и августу 2019. године одржаће концерте и мастер-класове на пет фестивала у Кини, као и у два града у Аустралији – Сиднеју и Мелбурну.
Активан је и на пољу музикологије и теорије музике, настојећи да их повеже са извођаштвом. Одржао је многобројна предавања, међу којима се издвајају презентације у Синсинатију, Мајамију, Индианаполису, Хонг Конгу, Банкоку, Хередији (Костарика), итд. Његов рад о Љобетовим Варијацијама на Сорову тему објављен је у марту 2019. године у Soundboard часопису Гитарске фондације Америке.
Поред соло гитаре, Александрић је наступао у камерним саставима међу којима се издваја дуо са Филипом Живановићем. Наступајући као Београдски гитарски дуо, Момчило и Филип су освајали награде на београдском Гитар арт фестивалу, Садерн фестивалу гитаре у Јужној Каролини (САД), као и на такмичењу камерних састава у оквиру престижне Конвенције Гитарске фондације Америке одржане у Кентакију 2018. године.
Од 2015. године учествује у организовању концертних сезона Београдског гитарског друштва чији је оснивач, као и снимању видео материјала за њихов Belgrade Guitar District YouTube канал.