Лајковац био домаћин пливачког митинга Централне Србије

Пливачко ватерполо удружење “Железничар” у сарадњи са Општином Лајковац и Затвореним базеном Лајковац је овог викенда било домаћин другог кола Зимског првенства Пливачког савеза Централне Србије. Преко 250 такмичара свих категорија, од пионира до сениора, учествовало је на првом такмичењу овог нивоа на лајковачком базену.

Присутне је поздравио председник Пливачког савеза Централне Србије Иван Цветановић, а такмичење отворио председник Привременог органа општине Лајковац Андрија Живковић:  

“Велико ми је задовољство што могу да отворим Други пливачки митинг Централне Србије и што је Пливачки савез Србије препознао Лајковац као место чији базени испуњавају критеријуме за организовање пливачких такмичења. Када се окупи преко 200 такмичара то је најбоља промоција лајковачког базена и пливања као све популарнијег спорта у нашој општини.”

На пливачком митингу је учествовао и светски јуниорски првак у дисциплини 50 метара прсно Урош Живановић из пливачког клуба Дубочица Лесковац.

У екипној категорији прво место је освојио Пливачки клуб Свети Никола из Ниша, друго Пливачки клуб Напредак Крушевац и треће место Пливачки клуб Дубочица из Лесковца. 

Најуспешнији пливач у појединачној категорији је Урош Живковић из ПК Дубочица Лесковац а најуспешнија пливачица Нина Станисављевић из истог клуба.

Лајковац ће овим такмичењем бити уписан и као место постизања државних рекорда. Оборена су два рекорда: на 800 метара краул у категорији до 13 година учинио је то Виктор Стефановић из ПК Пират Крагујевац, а на 50 метара делфин у конкуренцији до 10 година  Коста Јелић из Светог Николе.

Најбољи пливач такмичења у апсолутној категорији Урош Живановић, светски првак у јуниорској конкуренцији у дисциплини 50 метара прсно, као и освајач сребрне и бронзане медаља на Европском јуниорском такмичењу, након такмичења у Лајковцу је изјавио:

“Први пут сам данас на лајковачком базену и слободно могу рећи да је један од бољих у Србији. Категорије у којима се такмичим су 50 метара делфин, 50 метара прсно и 200 метара прсно. Као седмогодишњак сам почео да тренирам пливање и већ пуних 11 година сам посвећен овом спорту.”

Председник ПВУ “Железничар” Слободан Бајић захвалио се свима који су помогли да се на лајковачком базену први пут, и то изузетно успешно, организује овако велико пливачко такмичење. Изразио је наду да ће Лајковац поново бити домаћин пливачког спектакла:

“ПВУ Железничар има за циљ да базен у Лајковцу, који има идеалне услове за развој водених спортова, буде уцртан у пливачку мапу Србије, како по организацији такмичења тако и по пливачима из нашег клуба. Уз велику подршку ПК Валис Ваљево сигуран је успех и нашег клуба, а тако и успех лајковачке деце. Велику захвалност дугујемо свима који су учествовали у овој сјајној презентацији Лајковца: Пливачком савезу Централне Србије Ивану Цветановићу, Општини Лајковац и председнику Андрији Живковићу, пријатељима из ПК Валис Ваљево без којих ово такмичење не би било ни организовано, као и свим запосленима на лајковачком базену и људима око ПВУ Железничар.”