Лајковац домаћин државног првенства у синхроном пливању

Захуктавају се спортски догађаји на затвореном базену у Лајковцу. Јуче је отворено дводневно државно првенство у синхроном пливању, у организацији Савеза за синхроно пливање и Пливачко-ватерполо удружења „Железничар“ из Лајковца. Такмичење ће окупити преко 200 деце из неколико српских градова и гостујуће клубове из Словеније.

Љиљана Аврамовић, секретар Савеза за синхроно пливање одушевљена је условима које пружа лајковачки базен:

„Искрено смо изненађени условима, а не да је Лајковац на висини задатка него је можда и више него у околним градовима. Заиста, услови су перфектни и надам се да ће ово бити само прво у низу такмичења која ће се овде одржати. Данас и сутра у Лајковцу ће гостовати преко 200 деце подељених у четири категорије из Београда, Земуна, Ниша, Обреновца и три клуба из Словеније као гости. Најуспешнији клубови су Врачар и „25. мај“ из Ниша. “

На питање каква су досадашња искуства, да ли се синхроно пливање популаризује када се појаве у новим срединама, Аврамовић каже:

„Надам се да синхроно пливање може изазвати интерсовање и овде, јер обично када се појавимо у новим срединама привуче доста пажње јер је ово спорт естетике. Тако да би било дивно да се настави сарадња, да обучимо неку девојку, младог тренера и да овде заживи клуб за синхроно пливање. Вода је здравље, основ живота и сваки пливачки спорт треба да буде основа свега.“

Државно првенство у синхроном пливању отворио је председник општине Андрија Живковић и након тога у изјави за медије рекао:

„Захваљујем Савезу за синхроно пливање што је први државни турнир ове године организовао баш у Лајковцу, да смо имали част да будемо домаћини и отворимо календарску сезону у конкуренцији много већих градова. Чули сте од људи из Савеза да базен у Лајковцу спада у један од најлепше уређених у Србији. Прошлог викенда смо били домаћини ватерполо турнира Развојне лиге за централну, јужну и источну Србију. То је путоказ за развој лајковачког базена у будућности, поред комерцијалне сврхе. Само прошлог викенда имали смо преко 200 деце на базену, из разних градова Србије као што су Пирот, Пожаревац, Лесковац, Ужице, данас су ту деца из Београда, Ниша, Словеније… На тај начин базен служи и промоцији Лајковца и радује ме што је почео да живи на овакав начин. Надам се доброј сарадњи са Ватерполо савезом Србије и Савезом за синхроно пливање, да и убудуће организујемо овакве манифестације у Лајковцу, наравно да ћемо имати и финансијске користи од тога, јер се овакви термини могу и наплаћивати. Предност Лајковца је и то што је изградњом пута Милош Велики постало ближе Београду, што су данас и посведочили гости из главног града, тако да се надам да ће популаризација базена у Лајковцу ићи узлазном путањом. Не очекујемо да овај објекат доноси профит, али да колико год можемо смањимо издвајања из буџета за његово одржавање. Морамо бити свесни да базен није комерцијална ствар, која доноси зараду, већ је пре свега културолошка ствар коју имају сви већи градови. Драго ми је да видим што више деце на базену јер је пливање један од спортова којим се најмлађи правилно развијају.

Такмичење се одржава у пионирској, кадетској, јуниорској и сениорској конкуренцији. У недељу ће јуниори наступати од 10.45 до 13.50 часова, а пионири од 15.30 до 18.45, након чега следи проглашење победника.