Лајковац одличан домаћин VI Мале олимпијаде

Лајковац је био у потпуности на висини улоге домаћина шесте по реду Мале Олимпијаде за децу Колубарско – мачванског округа.Организатор и домаћин Олимпијаде била је ПУ “Лептирић”, која је олимпијаду по други пут и довела у Лајковац, а сва такмичења одржана су у изузетно условној лајковачкој Спортској хали.

На олимпијади у Лајковцу учествовала су деца из Уба, Осечине, Крупња, Коцељеве, Богатића, Шапца, Ваљева, Мионице, Љига, Владимираца, Малог Зворника и Лајковца. Учесници олимпијаде у Лајковцу заправо су били деца, васпитачи, стручни сарадници, директори из дванаест предшколских установа региона, као и навијачи из три града, који били гости ПУ “Лептирић”. Екипе су се такмичиле у шест игара.

Победник овогодишње олимпијаде је ПУ “Наше дете “Шабац, што значи да се олимпијада наредне године сели у Шабац. Друго место освојила је ПУ “Полетарац “Коцељева, а трећа је ПУ “Слава Ковић” Богатић.

Олимпијаду су отворили прошлогодишњи победници у Коцељеви, тадашња припремно предшколска група васпитача Мире Јовић и Мире Тодоровић, садашњи прваци Теодора Радивојевић и Вук Бабић, који су се и обратили у име победничке екипе, били на челу дефилеа свих екипа учесника са заставом вртића и доделили пехаре победницима овогодишње олимпијаде.

Занимљиво је да су судије на такмичењу били професори физичког васпитања из три школе, чак и пензионисани професори који су притекли у помоћ да помогну у организацији, а осмаци су били волонтери.

У име организатора и домаћина, Мила Лончар Митровић, директорка ПУ “Лептирић” је препуна утисака и позитивних запажања:   

“Нама као установи, деци, васпитачима и свим запосленима јако пуно значи што смо били домаћини и организатори овог великог скупа за децу, највећег н нивоу Колубарско – мачванског округа. Морам да напоменем, да је ове године олимпијада окупила окупила највећи број учесника. Све је почело са 8, па је било 10, а први пут је сада 12 такмичарских екипа. Ово је заиста прилика да се деца друже, да ми будемо домаћини, да деца из региона дођу у наше место. А дошли су не само деца такмичари, већ су из три града довели и своје навијаче, што говори о томе колико то њима значи и колико су уложили труда, колико су вежбали за ово такмичење. Све то сведочи да је учесницима све то битно и да негују спортски дух. Ми смо их наравно учили да негују фер плеј и да буду коректни, да поштују правила и да је циљ да се забаве, а не само победа.

Учесници имају игре прилагођене узрасту предшколаца, то су игре брзине, спретности, снаге и заиста могли смо видети да одистински уживају и деца и њихови домаћини, као и судије и бројни волонтери. На олимпијади у Лајковцу било је 65 људи у организацији. Морам да се захвалим свим професорима физичког васпитања из наше све три школе, а дошли су чак и поједини пензионисани професори. Ученици осмог разреда сун ам помагали као волонтери, тако да је цела локална заједница била укључена у организацију. Много нам је значила помоћ и подршка да све то успе и протекне како треба.

Припреме у предшколским установама за олимпијаду су отпочеле још пре месец дана, сви учесници су добили опис игара и начин бодовања, све је урађено по већ устаљеним правилима од прве олимпијаде. Ја сам им свима пожелела првенствено да се добро проведу, да се забаве, да се друже и уживају у Лајковцу и нашој установи, где су по завршетку манифестације имали организован ручак и дружење.

Оно што је такође важно, јесте чињеница да Лајковац има максималне услове за улогу домаћина једне овако масовне манифестације. Ово је заиста једна престижна манифестација, која изискује доста ресурса. Ми смо презадовољни што имамо једну овакву Спортску халу, са озбиљним капацитетима и опремљену, на којој могу да нам позавиде многе локалне самоуправе. И то је свакако била једна велика олакшавајућа околност при организацији једне овакве манифестације. Лајковац последњих година негде јесте град спорта. Само ми смо два пута донели олимпијаду у Лајковац и самим тим смо поносни што смо поново уприличили боравак и учешће установа из региона код нас. “

Директорка Предшколске установе “Уб”, Гордана Милосављевић Марковић изрекла је само речи хвале на рачун домаћина овогодишње олимпијаде:

“Ми смо били учесници свих шест досадашњих олимпијада и похвалила бих ПУ “Лептирић” која је заиста била диван домаћин и показала да предшколске установе знају како то треба да раде. Све ово првенствено деци пуно значи, јер деца су овде и да се играју и да се друже, и ако могу да поведе, а то је најмање битно. Битна је та физичка активност, која последњих година све више недостаје деци. Деца су нам, ја бих рекла, мало више физички неактивна. Зато је ово једна права прилика да се покаже значај спорта и да он треба да буде на првом месту. Деца неизоставно треба да буду физички активна, а ми смо ту да помогнемо колико можемо, а верујем да можемо помоћи. Ми се заиста трудимо д децу мотивишемо да буду физички активна. Ми имамо ту срећу да имамо фискултурну салу у вртићу, тако да увек нешто организујемо. Морамо сви заједно обратити више пажње на тај важан сегмент. Сви људи који се баве децом треба да се потруде да нам деца буду активнија физички него што су сада.”