Лајковац освојио саднице белог јасена

У оквиру акције „Посади свој хлад”, у организацији Зеленог развојног центра и уз финансијску подршку Мисије ОЕБС, близу три и по хиљаде грађана општине Лајковац гласало је за бесплатне саднице белог јасена. Општина Лајковац са изгласаним циљем од једног процента становника обезбедила је пролећну поделу садница белог јасена, у оквиру акције “Посади свој хлад”, а поред бесплатних садница, Општина Лајковац има прилику да добије и станицу намењену аутоматском мерењу квалитета ваздуха.
Циљ је вишеструко надмашен јер је у акцији гласало преко 20 осто становника наше општине. Очигледно је да су Лајковчани у старту одлично прихватили ову идеју и празничне дане искористили да гласају преко интернета. Тиме су наши грађани показали и завидну еколошку свест. У односу на задати циљ Лајковац је у Колубарском округу други по броју гласова, одмах иза Ваљева.
Поред бесплатних садница, Лајковац има прилику да добије и једну од 30 станица намењених аутоматском мерењу квалитета ваздуха. У зависности од договора са Општином, Лајковац може постати једно од 140 места у Србији које има мерну станицу.
У јесењој акцији „Посади свој хлад“ широм Србије засађено је 30.000 садница белог јасена, што је довело до повећаног интересовања за гласње током зиме за пролечну расподелу и садњу. Циљ организатора је да се у 2021. години посади 300.000 комада белог јасена.