Лајковцу 75 милиона бесповратнх средстава из пројекта ЛИИД

Председник општине Лајковац Андрија Живковић присуствовао је данас у Палати Србија у Београду Уводној конференцији пројекта развоја локалне инфраструктуре и институционалног јачања локалних самоуправа у Србији. –ЛИИД, чија укупна вредност износи 265,2 милиона евра и кроз који ће чак 145 јединица локалне самоуправе добити значајна бесповратна средства за реализацију инфраструктурних пројеката.

Међу локалним самоуправама којима су опредељена средства у оквиру овог пројекта је и општина Лајковац, која је добила 75 милиона динара. Oпштина Лајковац ће опредељена средства највероватније искористити за путну инфраструктуру, мада се могу искористити за различите намене: од унапређења инфраструктуре и услова живота грађана, до унапређења управљачких капацитета локалних администрација и јачања институција.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић је на Уводној конференцији пројекта развоја локалне инфраструктуре и институционалног јачања локалних самоуправа у Србији рекао да председник Александар Вучић и Влада улажу велике напоре на изградњи модерне и развијене Србије.

“Пројекат ЛИИД укупне вредности од око 300 милиона долара још је један у низу пројеката који показују да Србија крупним корацима корача напред поштујући принципе равномерног и одрживог развоја”, рекао је Весић.

Весић је посебно захвалио председнику Вучићу који, како је рекао, “својим учешћем на данашњој конференцији још једном потврђује визију државног руководства Србије да се наша земља развија и гради на одрживим и еколошким основама показујући бригу о генерацијама које долазе”.

Партнери на овом пројекту су Светска банка и Француска развојна агенција, којима се министар посебно захвалио, јер су како је рекао, пружили велику подршку не само у финансијском смислу већ и у процесу формулисања принципа за реализацију овог јединственог пројекта.

“Кроз програм ЛИИД свака општина у Србији добија шансу да реализује пројекте који ће донети видљиву корист њеним грађанима”, рекао је министар.

Градови и општине ће на овај начин, истиче Весић, постати иновативнији, инклузивнија и квалитетнија места за живот грађана.

Кроз ЛИИД пројекат ће 145 јединица локалне самоуправе добити значајна бесповратна средства за реализацију инфраструктурних пројеката и јачање институција.

 

Извор текста и фотографија: МГСИ